Званична интернет презентација
Град Бијељина

Сутра обиљежавање 32 године од страдања у Тузланској колони


Фото: Гордана Перић Живановић

 
Савјетник Градоначелника, Радослав Остојић, представио је данас, на конференцији за новинаре у Градској управи, програм обиљежавања 32 године од страдања војника ЈНА у Тузланској колони. 

Наглашавајући да је 15. мај 1992. године дан када је почињен злочин чији починиоци никада нису кажњени, Остојић је рекао да је његовање културе сјећања веома важно како бисмо, као народ, показали какав је био карактер рата. 
 
- Страдање недужних војника ЈНА је доказ да је Србима рат био наметнут, а српски народ је био принуђен да брани своја огњишта - казао је Остојић и позвао грађане да сутра дођу у Тузлу и мирном шетњом, паљењем свијећа и полагањем цвијећа одају почаст страдалима. 
 
Предсједник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић, рекао да је за све грађане заинтересоване за сутрашњи одлазак у Тузлу обезбијеђен аутобуски превоз, а полазак је заказан за 8.30 часова са паркинга у близини Саборне цркве у Бијељини. 

Послије доласка из Тузле, за 12.30 часова је планирано полагање вијенаца и цвијећа испред спомен-кострурнице у Пучилама и одржавање парастоса страдалим војницима. 

Организатор обиљежавања 15. маја је Одбор за његовање традиције Владе Републике Српске. 
 
Остојић је подсјетио да је страдање у Тузланској колони био увертира за егзодус преко 80.000 припадника српског народа са тог простора на којем је вијековима живио, а да је биланс овог злочина 54 погинула војника и 78 тешко рањених. 
 
Миленко Мићановић, предсједник Завичајног удружења Тузлака у Бијељини, нагласио је данас да ово Удружење настоји задржати културу сјећања на догађаје из прошлости како церемонијама обиљежавања, тако и остављањем „писаног трага“ о тим догађајима као подсјетник за генерације које долазе. 
 
- Наше удружење је издало књигу о страдањима и егзодусу, а снимљен је и филм о немилим догађајима - све са циљем да се не заборави оно што се догодило, али и да одговорни за злочине буду кажњени  -  рекао је Мићановић.