Званична интернет презентација
Град Бијељина

ЦРЊЕЛОВО – ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВУ ШКОЛУ И ВРТИЋ


 
У Доњем Црњелову је почела градња нове школе и вртића. Градоначелник Љубиша Петровић je, са сарадницима, положио камен темељац.

Истичући да је за Доње Црњелово ово историјски дан, Петровић је додао да ће овај објекат бити једнинствен, како у Бијељини и Републици Српској, тако и шире због чињенице да су из три велике светиње стигла три камена која су овом приликом уграђена у темеље нове школе.

- Камен из манастира Студеница благословио je игуман Тихон, уз обећање да ће, када буде освећење школе и вртића, управо игуман Тихон бити присутан. Игуман Методије са Хиландара, са Свете Горе, благословио је други камен, док је трећи камен дошао из Пећке патријаршије - појаснио је Петровић и додао - Корачали смо и настављамо да корачамо путевима светосавља, образовања, стрпљења, мудрости, а уз благослов владике Фотија да кренемо путем светосавља, сабирајући камење из ове три светиње, наставићемо да улажемо у образовање и нашу дјецу.

Он је нагласио да Град Бијељина у потпуности финансира овај пројекат, као и да се Министарство дан раније изјаснило да још увијек нема план да ли ће и у коју школу са подручја Града током ове године улагати материјална средства, закључивши на крају да је ово прилика да се поново позове надлежно министарство да улаже у образовање у Бијељини, јер су и дјеца Семберије дјеца Републике Српске.

Вриједност пројекта, са опремањем, је око 1.1 милион конвертибилних марака, а намјера је да се настава у новој школској години, од септембра 2025. године, одвија у новом школском објекту.


Марица Крбањевић, наставник разредне наставе у школи у Доњем Црњелову, је са радошћу истакла да њу све најљепше успомене вежу за ову школу у којој је радила чак 39 година, те да проблема није било ни са ученицима, ни са њиховим родитељима.

Драган Максимовић, професор разредне наставе, у школи у Доњем Црњелову ради већ 40 година и истиче да је уградња камена темељца за нови школски објекат за ово село историјски тренутак, јер су ријетке прилике да људи у неком селу доживе да се школски објекат подиже из темеља, јер је, подсјећања ради, постојећа зграда школе саграђена давне 1947. године.

Улагање у образовање је улагање у будућност. Ова подручна школа опстаје, а изградњом новог објекта и дјечијег вртића повећаће, сасвим сигурно, број дјеце која ће наставне програме похађати у сеоској школи, односно вртићу, упркос чињеници да многи бирају и градске средине.

Арсен Арсеновић, мјештанин Доњег Црњелова, отац четворо дјеце, која ће, како каже, похађати наставу управо у овој школи, рекао је да је и за њега и  за његову породицу данас посебан дан.