Званична интернет презентација
Град Бијељина

Бијељина на корак ближе отварању дипломатско-конзуларног представништва Србије



Бијељину је данас посјетио амбасадор Републике Србије у Бoсни и Херцеговини Иван Тодоров, што је била прилика да се, у разговору са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем, упозна са пројектима који су у Бијељини реализовани уз помоћ Владе Србије, али и са пројектима чију реализацију Град тек планира и гдје ће подршка тек бити потребна, попут наставка изградње водоводно-канализационог система, градске спортске дворане или парка у насељу Кнез Иво од Семберије.

- Захвални смо Србији на уложеним средствима за изградњу и опремање фискултурних сала у мјесним заједницама Велика Обарска и Патковача, у износу од по 500.000 КМ, као и на 500.000 КМ које је Србија издвојила за реконструкцију и адаптацију Соколског дома, колико је издвојено и за реконструкцију спортске сале у Рачанској улици, што је било прије мог градоначелничког мандата. Оно што смо у ранијем периоду покушавали јесте припрема и буџетирање средстава за субвенционисање прикључака на гасовод, у пројекту гасификације, па смо амбасадора упознали са власничком структуром у предузећу „БН гас“ које је 20 посто у власништву нашег града, док је преосталих 80 посто имовинско право Републике Србије. Као представник и заштитник интереса Србије у БиХ, амбасадор Тодоров је показао интересовање да се ово питање регулише повољно за све стране и да у што скоријој будућности гасовод у Бијељини почне да се користи пуним капацитетом - рекао је градоначелник Љубиша Петровић.

Амбасадор Тодоров је поздравио напоре које Градска управа улаже у побољшање демографске слике овог дијела Републике Српске, подржавајући рађање и одгајање дјеце бројним субвенцијама, отварањем нових вртића, обновом школа и сличним мјерама.

Једна од најважнијих тема данашњег састанка било је и отварање дипломатско-конзуларног представништва Србије у Бијељини, како је раније најављено. Град је одмах по објави те новости, контактирао Амбасаду, износећи своју намјеру да бесплатно уступи своје просторије на кориштење, како би била скраћена процедура отварања, а становници Семберије, али и шире, што прије осјетили корист од отварања конзулата.

- За Србију је значајно отварање генералног конзулата у Бијељини, због тога желим да се захвалим градоначелнику Петровићу који је пред нас ставио рјешење гдје ће се наш будући конзулат налазити - закључио је амбасадор Тодоров.