Official web site of
The City of Bijeljina

Кампања за избор градоначелника - пријатеља Рома креће из Бијељине



​Регионална кампања „Градоначелник – пријатељ Рома“ почела је данас у Бијељини, првој локалној заједници која је освојила ово признање установљено ради размјене искустава и најбољихпракси локалних заједница које раде на интеграцији Ромa, рјешавању проблема са којима се ова популација среће, као и осигуравању права за Роме. Овогодишња кампања трајаће до 6. септембра 2019. године.
На основу бодовања упитника који ће бити достављени општинама и градовима у БиХ у којима  живе Роми биће проглашени побједници, а награде ће бити додјељене у Бриселу. Пројекат који се одвија у земљама западног Балкана и Турској финасира Европска комисија.
-Захваљујемо се Градоначелнику који је данас уприличио почетак ове кампање, јер смо жељели да ове године почнемо кампању управо са неким ко је први пут у БиХ добио ову награду. Прошли пут 11 локалних заједница је послало пријаве за учешће, а ове године се надамо већем броју – нагласио је Драган Јоковић, извршни директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“.
Изражавајући задовољство што кампања „Градоначелник – пријатељ Рома“ почиње у Бијељини, градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да тим у Градској управи спроводи низ активности на побољшању квалитета живота Рома у Семберији, са циљем да они буду равноправни чланови друштва.
-Бијељина је прва у РС отворила Канцеларију за националне мањине, што је доказ да поштујемо права свих мањина. Градска управа је реализовала бројне пројекте у области образовања ромске дјеце,  доста тога је урађено на стамбеном збрињавању Рома, основали и  фирму која се бави запошљавањем Рома – истакао је Мићић.
Он је позвао све градове и општине у којима живе Роми да се укључе у кампању и покажу шта као локална заједница чине за интеграцију ромске мањине у друштво.