Official web site of
The City of Bijeljina

ОПЕТ БЕЗ ДОГОВОРА О ЦИЈЕНИ ПШЕНИЦЕ



Други састанак представника Градске управе Града Бијељина, Аграрног фонда и млинара завршен је без договора о откупној цијени овогодишње пшеницe, с обзиром на то да је цијена од 82 фенинга, коју су предложили пољопривредници, неприхватљива млинарима, а да се пољопривредницима не исплати да продају пшеницу по нижој цијени, због великог раста цијена горива и репроматеријала.

Жетва пшенице и складиштење у млиновима су увелико почели, али неизвјесност око цијене откупа остаје, јер млинари истичу да ни за петнаест дана неће моћи знати по којој цијени ће откупљивати жито.
На састанку је најављено и да ће, уколико надлежни органи на нивоу Републике Српске и БиХ не дођу у Бијељину на састанак о овој теми, бити организовани протести и блокада граничних прелаза.

- Дошли смо у апсурдну ситуацију да је цијена јечма од 60 фенинга већа од цијене коју млинари нуде за пшеницу од 50 до 55 фенинга. Нажалост, ми као локална управа, немамо могућност да натјерамо млинаре да дају откупну цијену која одговара произвођачима и зато ћемо позвати предсједника Владе Републике Српске и министре пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске, односно, спољне трговине и економских односа БиХ да дођу у Бијељину, како бисмо са представницима удружења пољопривредника, млинара и пекарске индустрије разговарали о откупној цијени хљебног зрна – најавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић након данашњег састанка.




Директор Аграрног фонда Златан Лазаревић је истакао да се између два састанка десила обрнута ситуација од очекиване – умјесто договора о цијени, дошло је до још већег размимоилажења у прихватљивој цијени између пољопривредника и млинара, односно, откупљивача.

Млинари који су учествовали на састанку нису давали изјаве.

Представници удружења пољопривредних произвођача су истакли да је овогодишња сјетва била најскупља у претходних 20 година и да је жетва увелико одмакла, а да пољопривредници немају могућности да је складиште.

-Млинари кажу да чекају цијене у окружењу, односно, у Србији и Хрватској, али у Хрватској су много већи подстицаји, а репроматеријал је јефтинији. Због непостојања робних резерви, уцјене од стране прерађивача и откупљивача и несигурног тржишта, ратари су и овог пута препуштени сами себи – једногласни су били представници пољопривредника на овом састанку, додајући да неће оклијевати да изађу на протесте и блокирају граничне прелазе.