Документи

Спорт

Почеци организованог бављења спортом у Бијељини се везују за 1908. годину и оснивање гимнастичког друштва Српски соко под називом „Обилић“ које је било дио свесловенског соколског покрета. У „Обилић“ је била укључена скоро сва српска омладина из града и убрзо је Друштво бројало преко 250 чланова. Соколари су вјежбали трчање, рвање, бацање кугле, дизање терета, бацање копља, изводили су вјежбе на справама – разбоју, вратилу, коњу с хватаљкама итд. Исте године основан је и Муслимански соко који је, поред спортских, имао и хорску и тамбурашку секцију, а ускоро је основан и Хрватски соко.

slika
slika

         Бијељински соколи 1911. године                      Вјежба сокола бијељинског „Обилић“ 
                                                                              на соколском слету у Прибоју 1910. године

slika

                           Нацрт Соколског дома у Бијељини саграђеног 1932. године

У Бијељини је 1929. године, захваљујући залагању угледних Бијељинаца почела изградња Соколског дома који је завршен почетком 1932. године и одмах постао једна од најрепрезентативнијих грађевина у граду.

Први спортски клуб у Бијељини основан је 1919. године под називом Подриње, слиједи оснивање клубова Зора, Грађански, Семберија, а 1938. године основан је и Раднички, претеча данашњег Радника.

После II свјетског рата долази до убрзаног развоја и омасовљења спорта и физичке културе, а граде се и већи спортски терени у Бијељини и већим сеоским мјесним заједницама, као и олимпијски базен у Дворовима.

Бијељински спортисти су постизали значајне резултате на такмичењима на којима су учествовали, како на локалном тако и на међународном плану.

Између осталих, издвајају се сљедећи успјеси...

Фудбалски клуб „Радник“ је у три наврата од 1945. до 1991. наступао у II југословенској фудбалској лиги. Највећи успјех ФК „Радник“ је забиљежио 2016. године када је, након освајања купова Републике Српске и БиХ, први пут у историји наступао на европској фудбалској сцени. У годинама, 1999. и 2005. године, фудбалери „Радника“ били су шампиони Републике Српске, а 2010. године су освојили Куп Републике Српске.

Одбојкашки клуб „Радник“ у мушкој конкуренцији је био шампион Републике Српске 2002. и 2005. године и побједник Kупа 2005. године, а у женској конкуренцији ОК „Радник“ је освојио Куп Републике Српске 2005. године. Женска и мушка сениорска екипа ОК „Радник“, више пута су проглашене за најбоље екипе на избору за најбоље спортисте Бијељине. У сезони 2015/2016 одбојкаши су играли у финалу Купа РС, полуфиналу Купа БиХ и полуфиналу плеј офа, а одбојкашице су оствариле пласман у четврфинале плеј офа. 

slika
slika

                 ОК „Радник“ (сениори)                                       ОК „Радник“ (сениорке)

Каратисти су се под називом „Партизан“ такмичили у II лиги Југославије, а под називом „Пантери“ били су прваци Премијер лиге БиХ 2006. године уз мноштво медаља освојених на свјетским и првенствима Европе.
Боксерски клуб „Радник“  био је најуспјешнији боксерски колектив на подручју бивше Југославије у сезони 2007/08, а члан БК „Радник“ Велибор Видић је био пети на ранг листи Олимпијског комитета за Европу.
Шаховски клуб „Пантери“ се успјешно такмичи у Премијер лиги БиХ, a њихов члан Далибор Стојановић je учесник олимпијских игара у шаху. 
Кошаркашки клуб „Радник“ је три пута освојио титулу првака Републике Српске
Рукометни клуб „Бијељина“ је остварио бројне значајне резултате (Првак РС 2003/2004, Вицешампион 2010/2011, првак РС 2011/2012).

slika
slika

                       КК „Радник“                                                            РК „Бијељина“

Град Бијељина издваја значајна финансијска средства за спорт и физичку културу. Из буџета Града спорт и физичка култура се финансирају по четири основа: средства за спорт по Правилнику о расподјели, средства за школски спорт, средства за инвестиције у области спорта и средства за финансирање физичке културе.