Документи

Вијести

Ревија иранског филма у Центру за културу

slika

У Центру за културу „Семберија“ у Бијељини ће од 7. до 12. децембра бити одржана Ревија иранског филма, током које ће бити приказано пет иранских филмова.Организатор Ревије је Културни центар Иранa у сарадњи са Градом Бијељина и Центром за културу. Међу филмовима које ће бијељинска публика имати прилику да види су: „Кћерка“, „Данас“, „Луди топ“, „Тако близу, а тако далеко“ и „Гдје су ми ципеле“.
Иранска кинематографија је позната по квалитетним филмским дјелима која причају о љубави, људским осјећањима и изазовима у животу обичног човјека. На бијељинској Ревији биће приказани неки од најбољих остварења углавном новијег датума настанка, које потписују свјетски познати ирански редитељи. Ови филмови су освајали награде на међународним фестивалима, а неки су били и кандидати за награду „Оскар“ у категорији филмова на страним језицима.
Свечано отварање Ревије и пројекција првог филма, којима ће присуствовати и ирански амбасадор у БиХ, планирани су за четвтак, 7. децембар у 17:00 часова, а у остале дане пројекције ће почињати у 18:00 часова. Улаз на све пројекције је бесплатан.

Четвртак 7. децембар 2017. године, 
17:00 часова
Кћерка
редитељ: Реза Миркарими
Господин Азизи води строг и традиционалан породичан живот без било каквих дешавања у једном мањем нафтном граду на југу Ирана. Онда, једног дана његова кћерка по имену Сетарех, љута на оца због његовог ауторитативног понашања, обзнањује да путује у Техеран, како би се опростила са једном од својих најбољих пријатељица која заувијек напушта Иран. Нажалост, забава поводом зарука Сетарехине млађе сестре је планирана у исто то вријеме. Упркос негодовању и неслагању оца, Сетарех авионом путује у Техеран. Тај чин непослушности проузроковаће читав низ догађаја у породици који ће пореметити мир оца - домаћина породице.
Филмови овог редитеља до сада су три пута били кандидати за награду Оскар.
 

Петак, 8. децембар 2017. године
18:00 часова
Данас
редитељ: Реза Миркарими
Таксиста Јунус једног дана пред крај радног времена притекне у помоћ младој трудници и одвезе је до најближе болнице. Он и не слути шта ће му се све у болници догодити. Доктор и његове колеге имају различите предрасуде о таксисти и његовом односу са женом коју је довезао. Али било шта да га упитају, он шути.
Филм „Данас“ изабран је за иранског кандидат за престижну награду Оскар 2015. године


Недеља, 10. децембар 2017. године
18:00 часова
Луди топ
редитељ: Аболхасан Давоуди
Група младих људи активних на друштвеним мрежама упознају се тим путем и састају на дружењу у једном техеранском кафеу. Хитна потреба једне од дјевојака за дрогом, ујединиће их све шесторо. Нешто што почиње као шала претвара се у компликовану ситуацију која ће открити сасвим нове аспекте особина и личности шест младих људи у филму.


Понедељак, 11. децембар 2017. године
18:00 часова
Тако близу,а тако далеко
редитељ: Реза Миркарими
Арогантни неуролог доктор Алам присиљен је да преиспита суштину свог живота када његовом сину дијагностикују тумор на мозгу без могућности да се било шта може учинити да његов син оздрави. Његово путовање кроз пустињу како би сустигао групу астронома у којој је и његов син натјераће га да се суочи са наизглед обичним људима који ће оспоравати његова размишљања и вриједности.


Уторак, 12. децембар 2017. године
18:00 часова
Гдје су ми ципеле
редитељ: Киумарс Порахмад
Након што су његова супруга и кћерка изгубиле сваки контакт с њим, Хабиб почиње губити памћење до те мјери да почиње оболијевати од Алцхајмерове болести.