Документи

Јавни позиви, конкурси, огласи, саопштења, обавјештења...

Њемачки Парламент додјељује око 120 стипендија за младе апсолвенте за 2019. годину

slika

Њемачки Парламент у сарадњи са Слободним универзитетом Берлин, Хумболдт-универзитетом у Берлину и Техничким универзитетом Берлин сваке године додјељује око 120 стипендија за младе апсолвенте из 28 нација, наводи се у саопшењу Њемачке амбасаде у Сарајеву.
Програм се одвија под покровитељством предсједника Бундестага и сваке године траје сваке године од 01. марта до 31. јула.
Ток програма / ИПС програм траје свеукупно 5 мјесеци (1. марта до 31. јула) и састоји се од манифестација, семинара и практичног рада код једног од посланика њемачког Бундестага. На почетку програма учеснице и учесници ће од три берлинска универзитета добити упутства о локалном академском животу, а од управе Бундестага увид у рад Парламента.
Рад код посланика / У оквиру цјелодневне активности стипендисти се упознају са различитим задацима једне посланичке канцеларије. При томе се велики значај придаје активном учествовању: У то спадају стручни елаборати, писање говора, чланака и писама, припремање сједница као и обављање секретаријатских дужности. Поред тога, стипендисти прате своје посланике на сједнице комисија, фракција и других тијела и при томе добивају увид у унутрашње функционисање, односе и токове поступака рада Парламента. Предвиђена је такође и једна посјета изборној јединици посланика.
Предавања на универзитетима и политичким фондацијама / Стипендисти су у љетном семестру уписани као студенти Хумболдт-универзитета у Берлину и по жељи такође могу слушати предавања на неком од других универзитета. Током љетног семестра они могу слушати и до два предавања на Хумболдт-универзитету у Берлину и једно предавање неке друге берлинске Високе школе. Додатно учествују у једном научном пратећем програму Слободног универзитета, Хумболдт-универзитета и Техничког универзитета. Поред тога, стипендисти се уводе и у студијске семинаре политичких фондација, економски и културни живот Савезне Републике Њемачке.
Стипендија / Стипендија укључује мјесечну накнаду од 450 евра, бесплатан смјештај као и здравствено осигурање, осигурање од удеса и полису осигурања од одговорности. Поред тога, преузимају се и путнички трошкови доласка и одласка у и из Берлина. Међународну парламентарну стипендију финансира њемачки Бундестаг.
Парламентарна координација / Међународна парламентарна стипендија је под покровитељством предсједника њемачког Бундестага, проф. др Норберт Ламмерт-а.
Из Амбасаде подсјећају да је крајњи рок за пријаву 30. јуна 2018. године, а формулари за пријаву као и друге информације на линку.

За сва додатна питања: [email protected]