Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Deveta Smotra arheološkog filma (od 13. 2. do 6. 3. 2019. godine)



SRIJEDA, 13. FEBRUAR

18,00 časova
Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci, Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner
Režija: Peter Prestel, Gisela Graichen
Njemačka 2016, 43'

Publika će putem ovog filma otputovati u južnu Ameriku, u sjeveroistočni dio Brazila i upoznati se sa ostacima materijalne kulture i umjetnosti do kojih su došli arheolozi, a koji se odnose na prve ljude koji su živjeli na ovom području prije više desetina hiljada godina.

19,00 časova
Lav – čovjek, Die Restaurierung des Löwenmenschen
Režija: Uwe Krüger
Njemačka 2013, 27’

U toku 2012. godine u Eslingenu u Njemačkoj, okupila se grupa stručnjaka – arheologa, muzejskih kustosa i restauratora da napišu završno poglavlje arheološke priče započete 1937. godine – restauraciji Lav–čovjeka;, figurine od slonovače nastale tokom poslednjeg ledenog doba, koja je pronađena u pećini Štadel Holenštajn u jugozapadnoj Njemačkoj. U nekoliko istraživačkih kampanja tokom posledljih 70-ak godina istražene su dvije pećine – Štadel Holenštajn i Fogelherd u kojima su pronađeni ostaci materijalne kulture prvog modernog čovjeka – kromanjonca čija se figuralna umjetnost u slonovači, zajedno sa pomenutim pećinama, od 2017. godine nalazi na UNESKO-voj listi svjetske kulturne baštine.

SRIJEDA, 20. FEBRUAR

18,00 časova
Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija
Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio abitato da Gesù
Režija: Alberto Castellani
Italija 2017, 50'

Poslednjih nekoliko godina, arheolozi iz Engleske, Izraela i drugih krajeva svjeta intenzivno rade na istraživanju ostataka drevnog Nazareta i njegove šire okoline koji potiču iz rimskog i vizantijskog perioda. Kakvi su bili uslovi života naroda koji je naseljavao Nazaret u antičko doba i kako se jedno malo selo u to doba transformisalo u centar hrišćanskog hodočašća? Odgovor na ova pitanja danas pruža arheologija.

19,00 časova
Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle
Režija: Alessandro Barelli
Italija 2017, 32'

Putovanje kroz vrijeme vodi nas na arheološka iskopavanja nekropole Tole na teritoriji Toskane. Upravo na ovom lokalitetu pronađene su kanopske posude za koje se veruju da pripadaju Etrurskoj kulturi.

SRIJEDA 27. FEBRUAR

18,00 časova
Na tragu carske palate – Projekat Glac
Režija: Slobodan Maksić
Srbija 2017, 25'

Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

18,30 časova
U potrazi za antičkim El Doradom
Režija: Smiljana Popov
Srbija 2017, 22'

Beograd krije ostatke izgubljenog i davno zaboravljenog grada starog preko 2000 godina. Taj antički grad se zvao DEMESVM i nalazio se u podnožju planine Kosmaj, gdje su se u antičko doba nalazili rudnici olova i srebra.U ovom antičkom gradu je čuveni rimski imperator Dioklecijan održao sabor o rudarstvu.

19,00 časova
Arheološki lokalitet „Anine“ – Villa rustica
Režija: Aleksandar Teodorović
Srbija 2017, 16'

Ovaj film prati najnovija arheološka istraživanja na lokalitetu “Anine“ u selu Ćelije kod Lajkovcana kome se istražuje antička villa rustica, jedno kompleksno poljoprivredno imanje i zanatski centar iz kasnoantičkog perioda.

SRIJEDA, 6. MART

18,00 časova
Petrus, srednjovekovni grad
Režija: Božidar Bole Nikolić
Srbija 2005, 30'

Srednjovjekovna tvrđava Petrus nalazi se 11 kilometara sjeveroistočno od Paraćina, na uzvišenju Čokoće brdo kod sela Zabrega pored koga protiče reka Crnica. Njen vladar, kao i cijele Petruške oblasti bio je župan Vukoslav kome je car Dušan dodijelio ovu oblast na upravu sredinom 14. vijeka. Na ovom mjestu se nalazilo i praistorijsko naselje iz perioda starijeg gvozdenog doba. U VI vijeku tu je postojalo ranovizantijsko utvrđenje, podignuto u doba cara Justinijana, odnosno u vrijeme obnove i utvrđivanja vizantijske vlasti na ovom prostoru. U okolini tvrđave Petrus u X vijeku su se naselili monasi isposnici. Nova tvrđava je sagrađena u doba dinastije Nemanjića.

18,35 časova
Igra prestola, srpski
viteški kod
Režija: Smiljana Popov
Srbija 2017, 23'

Ova filmska priča vodi nas u vrijeme kad su obale Srbije zapljuskivala tri mora, a ona bila ogromno carstvo. Zvuči kao početak bajke, ali biće ovo prava srpska „Igra prestola“ o najsjajnijem periodu srpske države u njenoj istoriji, kada se protezala od Dunava do Korintskog zaliva, od Jadranskog do Egejskog i Jonskog mora. Junak ove epizode je prvi srpski car - Dušan Silni, jedini srednjovekovni vladar i jedini Nemanjić, sahranjen u Beogradu.

19,10 časova
Trajan (Traianus)
Režija: Livio Zerbini, Giovanni Ganino
Italija 2017, 26'

Trajan je bio prvi car kojega je usvojio prethodni car s kojim nije bio ni u kakvom srodstvu, bilo rođenjem ili bračnim vezama. Takođe je bio drugi u nizu petorice dobrih careva koji su nasleđivali jedan drugoga putem usinovljenja i tokom većeg dijela  2. vijeka obezbijedili carstvu unutrašnju harmoniju i dobru vladu. Osim toga, Trajan je kao Hispanac bio prvi car rođen u nekoj provinciji. Uz sve veći broj provincijalaca u senatu, uzdizanje jednog od njih na carski presto bilo je praktično neminovno.