Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

REKONSTRUKCIJA ULICE PATRIJARHA PAVLA POČINjE 11. APRILA



Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva vladike Fotija u ponedjeljak, 11. aprila počinju radovi na rekonstrukciji Ulice patrijarha Pavla.
- Posebnu zahvalnost za podršku ovom projektu dugujemo našem Preosvećenom Vladici, a sigurni smo da će i kompleks manastir Svetog Vasilija dobiti ljepše okruženje - istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
 
U skladu sa regulacionim planom „Centar grada“, rekonstrukcijom Ulice patrijarha Pavla biće obuhvaćena i izmjena režima saobraćaja - ulica će postati pješačka zona, ali će vlasnicima nekretnina u ovoj ulici biti omogućen pristup motornim vozilima do njihovih stambenih i poslovnih objekata, kao i motornim vozilima za dostavu.
Pretvaranjem ulice Patrijarha Pavla u pješačku zonu, centar Grada Bijeljina - Trg kralja Petra I Karađorđevića, preko Ulice patrijarha Pavla i Ulice žrtava fašističkog terora, biće povezan sa Gradskim parkom i predstavljaće jednu ambijentalnu cjelinu, namijenjenu prije svega, pješačkom saobraćaju, šetnji i odmoru.
Građevinski radovi podrazumijevaju rekonstrukciju ulice u cijelom profilu, popločavanje behaton pločama, postavljanje dekorativne rasvete, hortikulturalno uređenje ulice i postavljanje modernog urbanog mobilijara (klupe i kante za otpad). Površina koja će biti popločana iznosi 3.300 metara kvadratnih, a dužina ulice je 250 metara. Iza zgrade Muzeja Semberije biće izgrađen mali trg, sa fontanom, dekorativnom rasvjetom, urbanim mobilijarom i hortikulturalnim uređenjem.

Iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine pojašanjavaju da će radovi biti izvođeni u tri faze.
- Prva faza predviđa zabranu saobraćaja od raskrnice sa Trgom kralja Petra I Karađorđevića do kućnog broja 6 u Ulici patrijarha Pavla. Od kućnog broja 6 do raskrsnice sa Ulicom žrtava fašističkog terora, predviđena je zabrana zaustavljanja i parkiranja, te odvijanje dvosmjernog saobraćaja za potrebe pristupa stanara i dostavnih vozila. Nakon završetka prve faze radova, započeće druga faza radova - od kućnog broja 6 do raskrsnice sa Ulicom žrtava fašističkog terora. U trećoj fazi biće izvođeni radovi na raskrsnici ulica Patrijarha Pavla i Žrtava fašističkog terora, o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni – pojašnjavaju iz ovog Odjeljenja.

Pretvaranjem Ulice patrijarha Pavla u pješačku zonu, Grad Bijeljina će dobiti prvu ulicu ovakvog tipa, sa svim sadržajima koje moderna pješačka zona treba da sadrži.
Vrijednost radova je 400.000 konvertibilnih maraka, a rok za završetak je 30. jun 2022. godine.