Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U DVORIŠTU „VANEKOVOG MLINA“ RUŠE SE RUINIRANI OBJEKTI



U dvorištu čuvenog bijeljinskog „Vanekovog mlina“ u toku je rušenje ruiniranih objekata.

S obzirom na to da je „Vanekov mlin“ proglašen nacionalnim spomenikom  u BiH, ovaj objekat biće obnovljen. Kako su ranije potvrdili pravni zastupnici  firme „Pavgord“, koja je vlasnik objekata i zemljišta na lokaciji „Vanekovog mlina“, zgrada ovog nacionalnog spomenika biće restaurirana i dovedena u stanje prikladno za spomenik,  a ostatak urušenih objekata uklonjen, da bi se na tom prostoru gradio stambeno-poslovni kompleks.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske do sada je izdalo lokacijske uslove za izgradnju stambeno-poslovnog bloka na ovoj lokaciji, dok građevinska dozvola, koju, takođe, izdaje ovo Ministarstvo, još nije izdata.

Na osnovu Rješenja o uklanjanju objekata, koje je izdalo gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje, sačuvani su objekti koji su pod zaštitom, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske dao je saglasnost na projekat uklanjanja.  Objekti koji su sačuvani nalaze se odmah pored ulice Srpske dobrovoljačke garde. 

​Gradi se na osnovu Urbanističkog plana Grada Bijeljina iz 2020. godine, iako je na toj lokaciji važeći Regulacioni plan  „Ledinci 1“ iz 2014. godine, koji je bio nepovoljan po investitora.