Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Šahovsko zlato sa Malih olimpijskih igara u Bijeljini



Šahisti Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bijeljine po drugi put su pobijedili na završnom turniru Malih olimpijskih igara za učenike osnovnih škola, na kojem su učestvovali učenici šest osnovnih škola koje su predstavljale šest regija Republike Srpske.

Tim povodom, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović priredio je prijem za šahovske šampione i tom prilikom im se zahvalio na trudu koji ulažu da bi pobjeđivali na turnirima, ali i što, pored toga, uspijevaju da budu dobri učenici.
- Bavljenje šahom je odličan metod za razvijanje kognitivnih sposobnosti i lakšu pobjedu nad svakodnevnim izazovima. Nadamo se da će uspjesi šahista iz „Svetog Save“ biti motivacija njihovim drugovima, ali i učenicima iz drugih osnovnih škola da se počnu baviti šahom. Ukoliko se djeca od malih nogu budu bavila šahom, vjerujem da ćemo vremenom biti u prilici da imamo predstavnike i na međunarodnim takmičenjima - izrazio je očekivanje gradonačelnik Petrović.

Mladi šahisti su se za Male olimpijske igre pripremali od prošle jeseni, ali pripreme, praktično, traju neprestano, svaki put kad igraju šah.
Učitelj u ovoj školi i voditelj šahovske sekcije Igor Solaković je rekao da je rad šahovske sekcije u OŠ „Sveti Sava“ obnovljen 2017. godine i da imaju veliku pomoć od trenera bijeljinskih šahovskih klubova „Sveti Georgije“ i „Svetozar Gligorić“.
- Bilo bi dobro da ministarstva prosvjete i kulture, odnosno, porodice, omladine i sporta, zajedno sa Šahovskim savezom Republike Srpske predlože da rad šahovskih sekcija u školama bude obavezan ili da šah bude izborni predmet - naglasio je Solaković.

Dio pobjedničkog tima bili su Mirko Šajin, Emanuel Lazić, Vuk Solaković, Faruk El Šeik, Teona Dukić, Marko Zekanović i Veljko Solaković. Oni su istakli da je konkurencija na završnom turniru bila jaka, a da je drugoplasirana ekipa imala samo jedan bod manje od njih.
- Nastavljamo sa radom i nadamo se uspjehu na takmičenjima na nivou BiH – jednoglasno je šest šahista.