Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Završena isporuka plastenika u okviru pomoći EU za poplavljene 2014. godine



U toku mjeseca marta isporučen je 31 plastenik poljoprivrednicima sa područja Grada Bijeljina koji su ispunili uslove da učestvuju u ekonomskom osnaživanju u okviru Programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje. 


Program vrijedan 15 miliona evra finansira Evropska Unija u saradnji sa Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. 
Po završetku isporuke plastenika organizovana je obuka za plasteničku proizvodnju za sve odabrane poljoprivrednike kojoj je prisustvovao i šef Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić, te predstavnici Programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje.
- Zahvaljujem se donatoru - Evropskoj Uniji i pozivam poljoprivrednike da što više koriste savjete stručnjaka koji su obezbijeđeni kroz Program za oporavak od poplava. Takođe, koristim ovu priliku da pozovem sve poljoprivrednike da se preko Agrarnog fonda Grada Bijeljina prijave na konkurse za projekte koji se finansiraju iz evropskih fondova - pozvao je Pejčić.
Ukupno 41 poljoprivrednik sa područja Bijeljine će biti podržan kroz različite vidove pomoći u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Pored paketa koji uključuju plastenike, sisteme za navodnjavanje, sadnice, prihranu i zaštitu, za korisnike su pripremljeni i paketi koji sadrže repromaterijal za sjetvu, malu mehanizaciju, te opremu za pčelarstvo. Svim korisnicima će biti osigurana stručna podrška i mentorstvo tokom cijelog trajanja projekta. Takođe, dodatnih osam korisnika Programa sa područja Bijeljine će biti podržano kroz pomoć u zapošljavanju, dok će dva biti podržana kroz pomoć u samozapošljavanju.
Osim ekonomskog osnaživanja, kroz ovaj Program, 44 porodice iz Bijeljine biće stambeno zbrinute izgradnjom novih kuća, dok će 120 stambenih jedinica biti sanirano kako bi se postigli odgovarajući uslovi stanovanja.
Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM),Arbajter-Samariter-Bund (Arbeiter-Samariter-Bund ASB), Hilfsverk internacional (Hilfswerk International HWI) i partnerskim opštinama i gradovima.