Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Usvojen izvještaj o radu Gradonačelnika za 2018. godinu



Odbornici Skupštine Grada Bijeljina usvojili su danas Izvještaj o radu Gradonačelnika i Gradske uprave za 2018. godinu.
- Gradska uprava ima stabilan budžet i ažurno odgovara na sve izazove sa kojima se susreće u radu, odgovorno servisirajući potrebe građana. Naš budžet iz godine u godinu se realno planira i samim tim i izvršavamo sve svoje obaveze u skladu sa planovima i zakonom - naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, ističući da je revizorska služba u svom izvještaju, između ostalog, pohvalila rad Odsjeka za javne nabavke, investicije i razvoj, što na najbolji način potvrđuje zakonitost u radu Gradske uprave.
On je naveo da je resertifikacija BFC sertifikata za povoljno poslovno okruženje ove godine pokazala da je ispunjenost uslova za obnovu ovog sertifikata na vrlo visokom nivou od 94, 3 odsto.
- Ono čime možemo da se pohvalimo su svakako poslovno-industrijske zone gdje smo od 41 hektar zemljišta, odnosno 34 parcele, sve prodali i već je počela izgradnja desetak objekata u kojima će biti otvorena nova radna mjesta - precizirao je Mićić.
On se osvrnuo i na saradnju sa gradovima u regionu, podsjećajući da su prošle godine za Pantelino Bijeljinu posjetile 24 delegacije, među kojima su bili predstavnici iz Srbije, Rusije, Rumunije, Crne Gore, Makedonije i drugih zemalja.
- Bijeljina je Grad koji je otvoren prema svima, Grad u koji se rado dolazi i u njemu ostaje. Grad smo u kome se poštuju ljudska prava i u kome su svi građani jednaki bez obzira na nacionalnost i vjeroispovjest - istakao je prvi čovjek Bijeljine.
On je posebno pohvalio gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije koji je prošle godine realizovao veliki broj projekata na osnovu kojih su obezbijeđena donatorska sredstva za važne investicije, ali i uradio reviziju Strategije razvoja Grada, s ciljem nastavka razvoja lokalne zajednice.
- Ove godine u planu je završetak izgradnje kanalizacije, a asfaltiraćemo i preko 20 kilometara ulica u kojima se gradila ili se gradi kanalizacija. Očekujemo da ove godine naši građani dobiju i mogućnost grijanja na gas - najavio je gradonačelnik Bijeljine.
On je ovom prilikom izrazio očekivanje da će Banja Dvorovi u narednom periodu izaći iz problema.
- Ako se u oporavak Banje, pored lokalne uprave, uključe Vlada Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja, siguran sam da ona opet može da doživi procvat i postane biser turizma Semberije - smatra Mićić, dodajući da pored pomoći Fonda, postoji i mogućnost pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbjedio revitalizaciju Banje.
On je kao jedan od najznačajnijih projekata za Grad izdvojio izgradnju auto-puta, što će omogućiti dodatni razvoje gradske privrede, ali i privrede čitave regije.



Na današnjoj sjednici usvojen je i regulacioni plan „Centar Grada“, kao i izvještaji o radu Agrarnog fonda Grada Bijeljina i Muzeja Semberije za 2018. godinu sa programom rada za ovu godinu i informacija o radu Narodne biblioteke „Filip Višnjić“.
Takođe,  usvojen je o izvještaj o radu Odbora za žalbe Grada Bijeljina za prošlu godinu, kao i Izvještaj o ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja Grada Bijeljina za 2018. godinu.
- S obzirom na to da je usvojen regulacioni plan „Centar Grada" očekujemo da ove godine počne gradnja u užem gradskom centru, jer su svi zakonski uslovi ispunjeni. Takođe, danas je na Skupštini usvojena i odluka o kupovini zemljišta na koje će biti izmješten Vatrogasni dom - naveo je predsjednik Skupštine Grada Slaviša Marković.