Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Potpisan Ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu



Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić potpisali su danas Ugovor o realizaciji projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na području Donjeg Crnjelova.
Sistem za navodnjavanje obuhvataće 511 hektara zemljišta što je prva faza šireg projekta navodnjavanja koji će biti realizovan u Semberiji. Investicija je vrijedna 3,8 miliona konvertibilnih maraka, od čega će Grad Bijeljina učestvovati sa 15 odsto, odnosno 600.000 KM.



- Naš plan je da izgradimo sisteme za navodnjavanje u Semberiji na 11.000 hektara, što bi se gradilo dinamikom od po 500 hektara godišnje. Danas smo potpisali Ugovor o partnerstvu između Grada i Vlade kada je riječ o realizaciji projekta, ali i Ugovor sa preduzećem „Higra“ koje će izvoditi radove. Vodozahvat će biti u kanalu Dašnica, sa kapacitetom od 300 litara u sekundi i oko 25 kilometara cjelovoda što će biti dovoljno za napajanje planirane površine. Uskoro krećemo sa projektovanjem i susjednog sistema na narednih 500 hektara - istakao je ministar Pašalić, dodajući da je svaka godina novi izazov za poljoprivredne proizvođače i da se mora omogućiti zaštita od suše.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora o realizaciji projekta od velikog značaja za Semberiju.
- Zahvaljujući ovom projektu na Savi će biti omogućeno navodnjavanje drinskom vodom. Postojaće, praktično, slavina koja će obezbjeđivati navodnjavanje njiva, a postojaće i dovoljno jak pritisak vode - pojasnio je Mićić, ističući da je analizirano gdje je ovakav sistem najpotrebniji i ko se intenzivno bavi proizvodnjom, te da je na osnovu toga pravljen redoslijed po kojem će biti realizovani ovi projekti.
Vlasnik preduzeća „Higra“ Dragan Sarić je naveo da je ugovorni rok za izvođenje radova osam mjeseci, a da pripreme počinju već sledeće sedmice.
Na današnjem sastanku je bilo riječi i o zaštiti Semberije od poplava i uređenju Majevičkog obodnog kanala, kao i vodozahvata kroz grad.