Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Primavera“ pomjera muzičke granice



Četvrti Internacionalni festival muzike „Primavera“ otvoren večeras u Etno selu „Stanišići“ okupio je rekordan broj učesnika – 470 mladih umjetnika iz 79 muzičkih škola i akademija iz BiH, zemalja regiona i Evrope. Oni će do 24. marta prirediti pravi takmičarski muzički maraton, izvodeći više od 1.500 kompozicija u više kategorija.


- Broj prijavljenih iz godine u godinu raste, što je potvrda da smo dostigli visok nivo organizacije i u djelo sproveli ideju koju smo imali kad smo pokretali „Primaveru“. Promocija muzičke umjetnosti, susreti mladih muzičara, njihovih profesora i renomiranih stručnjaka koji će ih ocjenjivati su važan motiv za sve učesnike festivala, koji pokreće i umjetnike iz redova organizacije. Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je za klavir i violinu, a ove godine smo počastvovani dolaskom brojnih učesnika iz zemalja u okruženju - istakao je Siniša Pajić, predsjednik Udruženja građana „Muzički umjetnici Semberije“, koje je organizator festivala.
Festival je otvoren koncertom profesora harmonike iz Kragujevca Vladimira Blagojevića, a u naredna tri dana će se odvijati takmičenja u osam disciplina: klavir, klavirski duo, flauta, gitara, solo pjevanje, harmonika, violina i od ove godine uvedena je i nova takmičarska disciplina – solfeđo. Izvođenja će vrednovati međunarodni žiri sastavljen od eminentnih umjetnika.
U sva tri festivalska dana ljubitelje klasične muzike očekuju i koncerti pobjednika koji će biti održavani u večernjim časovima, po završetku takmičenja. Ulaz za sva takmičenja i koncerte tokom festivala je slobodan i otvoren za javnost.
Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“ osnovano je prije četiri godine u cilju podizanja muzičke kulture i unapređenja muzičke umjetnosti.
- Pored  festivala „Primavera“, muzičku scenu u Bijeljini smo obogatili sa još nekoliko značajnih sadržaja, među kojima je veliki broj master-klasova i koncerata među kojima su se izdvojili izuzetno posjećeni koncerti Banjalučke filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, te slobodno možemo reći da Bijeljina postaje svojevrstan centar klasične muzike - ocjenjuje Pajić.