Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Muzej Semberije otvara vrata u noći 18. maja



Muzej Semberije će 18. maja po četrnaesti put biti dio porodice od preko 3000 muzeja koji u Evropskoj noći muzeja svoja vrata otvaraju posjetiocima.
Program počinje u 17.00 časova obrazovnom malom radionicom o kafi za djecu i roditelje na kojoj će biti predstavljen put kafe od plantaže do šolje. Za prvi muzički dio programa i ove godine su zaduženi učenici Muzičke škole „Kornelije Stanković“ od 19.15 časova i dječiji hor „Srbadija“ od 20.00 časova.
U 20.15 će biti otvorene dvije izložbe: „Može kafa“ i „Lebdeći LUTVIDbal". Izložbu o kafi su pripremili Muzej Semberije i hemijska sekcija Gimnazije „Filip Višnjić“ pod rukovodstvom profesora Snežane Dugonjić, a izložbu prate pitanja: Koliko šolja kafe ste popili danas? Da li više volite tursku ili espreso? Dugu ili kratku? Sa šlagom ili mlijekom? Zapitate li se ko je prvi spremio ovaj čarobni napitak bez koga većina odraslih osoba ne može da zamisli početak dana? Kako je kafa osvajala Balkan i Zapadnu Evropu? Koje kafane u Bijeljini su bile stjecište boema početkom prošlog vijeka?


Izložba „Lebdeći LUTVIDbal“ je sačinjena od ručno rađenih lutaka djece predškolskog uzrasta za LUTVIDIĆ sekciju trećeg međunarodnog LUTVID FEST-a, odnosno, bibliotečkog festivala lutkarstva i video-prezentacije knjige, koji je za nama. Narodna biblioteka ,,Filip Višnjić“ ovim festivalom pokušava da iznađe nove načine preporuke za knjigu, a ovogodišnja Noć muzeja će biti mjesto na kome se lutviduje na poseban način: lutke lete, a čarolija novog festivala počeće baš ove noći. Da Muzej i biblioteka jesu sasvim prirodno okruženje djece najranijeg uzrasta posvjedočiće saradnja ovih ustanova kulture i vrtića čije će lutke biti izložene do kraja maja - ,,Čika Jove Zmaja“, ,,Kolibrija“, ,,Dragana i Zorana“ , ,,Bubamare“ i ,,Vini Pua“ sa 175 lutaka.
U 20.30 nastupom hora „Srbadija“ nastavlja se muzički program, a u 21.15 pred posjetioce Muzeja izlaze glumci teatra „UBUNTU“ i pozorištanca „Maslačak“ koji će izvoditi scenske prikaze i komedije-monologe. Tradicionalno, Noć muzeja se završava muzičkom zabavom za koju je ove godine od 22.00 časa zadužen Di-džej Spiker Hampin (Speaker Humpin).
Uporedo sa ovim dešavanjima u Muzeju, od 20.15 časova biće održano i kviz veče na kojem će se četvoročlane ekipe takmičiti u poznavanju činjenica iz opšte kulture i informisanosti.