Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Obilježen Dan Ilijaške brigade



​Smotrom pripadnika Ilijaške brigade, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca za 539 poginulih boraca ove brigade i ilijaških civila, danas je u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini održan Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske.
Tokom rata ova brigada je dala nemjerljiv doprinos i velike žrtve u odbrani srpskih domova.
-Ovo je prilika da se podsjetimo teških ali herojskih dana, na koje smo jako ponosni. Podnijeli smo jedan od najvećih tereta Odbrambeno-otadžbinskog rata, imali smo najviše žrtava, ali smo uspjeli da spasimo naš narod od teškog stradanja - istakao je Mladen Savić, nekadašnji komandant pješadijskog i jurišnog bataljona Ilijaške brigade.



Načelnik Ratnog štaba Ilijaške brigade Dobroslav Šurbat, koji je i predsjednik Organizacinog odbora obilježavanja Dana brigade, podsjetio je da su branili zonu odgovornosti od 150 kilometara, ali i učestvovali na svim ratištima odbrane srpskog naroda. 
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović podsjetio je da je Ilijaška brigada bila jedna od najboljih srpskih brigada, koja je dala ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske.
-U vrlo teškom borbenom okruženju su izvodili borbena dejstva, uspjeli su da tokom čitavog rata sačuvaju svoje domove i da ih odbrane ali je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, stanovništvo moralo napustiti ognjišta. U najvećoj mjeri svopstvenim sredstvima Ilijašani su podigli spomenik u znak sjećanja na poginule saborce i civile, a obilježavajući ovaj dan oni su pokazali svoje jedinstvo - naglasio je ministar Milunović.
Tokom rata kroz Ilijašku brigadu Vojske Republike Srpske je prošlo 6.350 boraca, 539 je izgubilo život, dok je 1.600 vojnika ranjeno.