Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mićić: Završena izgradnja kanalizacije, počinju pripreme za izgradnju auto-puta



U Bijeljini će  23. maja biti održana konferencija i svečanost povodom završetka projekta izgradnje kanalizacione mreže u Bijeljini - najavio je danas gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u obraćanju medijima.
- Zahvaljujem se građanima na strpljenju koje su pokazali tokom svih godina izgradnje kanalizacione mreže, neke stvari su mogle i brže da se urade, ali veličina projekta je uticala na to da ponekad dođe do nepredviđenih problema ili situacija. U narednih deset dana asfaltiraćemo tri preostale ulice i time će projekat izgradnje kanalizacione mreže biti u potpunosti završen - istakao je Mićić.
Cjelokupan projekat koštao je nešto više od  41 milion evra, od čega je iz budžeta grada izdvojeno oko  11,7 miliona evra, iz kreditnih sredstva oko 12 miliona evra, a od donacija je obezbijeđeno oko 17,4 miliona evra. Kreditna sredstva otplaćuje AD "Vodovod i kanalizacija" kroz cijenu vode, koja je fiksna i neće se mijenjati do otpate kredita 2025. godine, a po riječima Gradonačelnika, nakon toga će cijena vode biti smanjena.
- Zahvaljujući tome što je Evropska banka za obnovu i razvoj ocijenila projekat izgradnje kanalizacije kao najbolji u BiH, dobili smo značajna bespovratna sredstva, odnosno donacije. Putem "ORIO" projekta holandske vlade, dobili smo 6,7 miliona evra, od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) oko 4,6 miliona evra, putem projekta "Municipal vindou" (Municipal Window) obezbijedili smo oko dva miliona evra, a putem IPA fondova još oko 3,5 miliona evra. Tokom deset godina, projekat je išao svojom dinamikom i bez problema, a jedino kašnjenje smo imali pri kraju projekta, kada je rađen najveći kolektor oko bolnice i Bogdanović placa. Rok završetka je bio kraj februara 2019. godine, a produžen je do 15. maja ove godine - podsjetio je Gradonačelnik.
Na izgrađenu kanalizacionu mrežu priključeno je oko 13.000 preduzeća i domaćinstava sa više od 40.000 stanovnika, dužina fekalnog kolektora iznosi nešto više od 51 kilometar, a dužina tercijalne mreže je oko 110 kilometra, a ukupno je izgrađeno 170 kilometara primarne, sekundarne i tercijalne mreže.
Pored fekalnog, izgrađeni su i kišni kolektori u dužini od 20,7 kilometara, a promijenjeno je 25 kilometara ranijih azbestnih vodovodnih cijevi, koje su bile jako trošne i stare preko 40 godina. U okviru projekta izgradnje kanalizacije rekonstruisan je i 41 kilometar saobraćajnica, 34.000 kvadratnih metara trotoara, postavljeno je 449 stubova ulične rasvjete i posađeno skoro tri stotine novih sadnica drveća.
- Dio ovog istorijskog projekta je i prečistač otpadnih voda u Velikoj Obarskoj, koji je među najsavremenijim ne samo u BiH, nego i u regionu. Prečišćava svu otpadnu vodu do nivoa druge klase, što znači da je kvalitet ove vode odličan za navodnjavanje - naglasio je Mićić.
Gradonačelnik je za ovu sedmicu najavio i sastanak sa višim nivoima vlasti, na kojem će biti razgovarano o definisanju konačne trase auto-puta preko teritorije Grada Bijeljina.
- Nadamo se da ćemo u junu, na gradskoj skupštini, usvojiti konačnu trasu auto-puta da bi Geodetska uprava mogla da počne posao na eksproprijaciji zemljišta. Republika Srbija planira da u junu počne sa izgradnjom auto-puta prema Rači, a nadam se da ćemo mi do tada uraditi sve što je naš posao kako bismo uskladili radove na ovoj projektu. Aktuelni prijedlog trase odgovara našem Gradu, nije dalja od tri kilometra od urbanog područja i kraća je nego što je bilo predviđeno Prostornim planom Republike Srpske. Prolaziće između Velike Obarske i zaobilaznice i ići će najkraćim putem prem Rači i Popovom Polju - rekao je Mićić novinarima.
Gradonačelnik je izrazio očekivanje i da neće biti problema sa eksproprijacijom zemljišta za autoput, kakav postoji na trasi kojom treba da bude građen drinski nasip u Semberiji, jer bi trebalo da bude donesen zakon o izgradnji auto-puta koji će onemogućiti uslovljavanja.
Na konferenciji za medije Mićić je najavio i isplatu posticaja  poljoprivrednicima u iznosu od  478.000 maraka iz gradskog Agrarnog fonda, koja će biti  u potpunosti završena danas.