Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Od Kraljevstva Aragona do Bijeljine - Tri života Sarajevske Hagade



​Bijeljinski ljubitelji umjetosti i istorije od sinoć imaju priliku da na izložbi „Tri života Sarajevske hagade“  u Muzeju Semberije u narednih deset dana uživaju u prikazu jednog od najljepših i najvrednijih srednjevijekovnih jevrejskih rukopisa - Sarajevskoj Hagadi. Izložba prati put ovog rukopisa od njegovog nastanka u XIV vijeku u Kraljevstvu Aragon do XIX vijeka, kada je Hagadu otkupio Zemaljski muzej u Sarajevu.
Sama Hagada (hebrejski - priča, kazivanje) je jevrejski liturgijski tekst koji se čita tokom obrednog obroka - sedera, na početku obilježavanja jevrejskog praznika Pashe kojim se obilježava Izlazak, odnosno, oslobođenje Jevreja nakon četiri godine dugog zatočeništva u Egiptu.


Sarajevska Hagada sastoji se od 142 lista izrađena od izvanredno istanjene i izbijeljene teleće kože, a zabilješke o njenoj istoriji i putovanjima su zabilježene u bilješkama na njenim listovima. U prvoj bilješci navedeno je da je Hagada nakon progona Jevreja iz Španije 1492. godine promijenila vlasnika, ali imena novih vlasnika nisu bila poznata. U bilješci nastaloj 1609. godine kaže se da knjiga ne govori protiv crkve, što je vjerovatno rezultat provjere njenog sadržaja od strane inkvizicije. Tokom 16. i 17. vijeka knjiga se nalazi na prostoru sjeverne Italije, što potvrđuju dvije kratke zabilješke na njenim stranicama. Pod kojim okolnostima i kada dospijeva u BiH, nije poznato, a trag o ovom djelu ponovo se javlja 1894. godine kada je Zemaljski muzej otkupljuje od sarajevske sefardske porodice Koen.
- Čitanje tekstova iz Hagade u krugu porodice doprinijelo je nastanku relativno velikog broja takvih knjiga, među kojima Sarajevska Hagada po svojim umjetničkim vrijednostima i istorijskom značaju zauzima vodeće mjesto. Izložbu upotpunjuju minerali od kojih se prave boje korišćene za oslikavanje srednjevjekovnih rukopisa i dokumenti o putovanju Hagade u Beč, gdje je po prvi put izvršena njena stručna analiza. Kada je Zemaljski muzej BiH otkupio Hagadu ona je svega nekoliko sati bila dostupna javnosti, a sad se stiču uslovu za njeno češće izlaganje - istakao je na otvranju izložbe dr Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u BiH.
Izložbu „Tri života Sarajevske Hagade“ su organizovali Američki kutak u Bijeljini, Zemaljski muzej BiH i Muzej Semberije uz podršku Ambasade SAD u BiH i Gradske uprave Grada Bijeljina.