Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Česi donirali kameru za pregled kanalizacione mreže



Specijalna kamera za inspekciju i pregled kanalizacione mreže predata je danas bijeljinskom komunalnom preduzeću AD „Vodovod i kanalizacija“ kao donacija u okviru projekta „Implementacija modernih metoda i alata za inspekciju i održavanje kanalizacionih sistema u Republici Srpskoj, BiH“. Projekat vrijedan 30.000 KM realizovao je Razvojni fond Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansirala ga je Razvojna agencija Češke Republike.
Uređaj su „Vododvodu i kanalizaciji“ zvanično uručili predstavnici Češke ambasade u BiH, a predaji i demostraciji rada kamere prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
- Zahvaljujem Vladi Češke Republike i njihovoj Razvojnoj agenciji za uređaj koji će poboljšati kvalitet usluge našeg preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. Ova donacija je potvrda da još jedna evropska država naš projekat izgradnje kanalizacione mreže prepoznaje kao jedan od najboljih u BiH. Gradska uprava, zajedno sa svojim lokalnim preduzećima, nastaviće realizaciju projekata koji doprinose očuvanju životne sredine, a samim tim i poboljšanju kvaliteta života u našoj zajednici - naglasio je Mićić.
On je podsjetio da je pored izgrađene kanalizacione mreže u dužini od  80 kilometara, izgrađeno 15 kilometara kišne kanalizacije, a na vodovodnoj mreži, koja je daleko duža, vrši se zamjena starih azbestnih cijevi novim cijevima.
- Iz kreditnih sredstava obezbijedićemo rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Stefana Dečanskog. Zamjena cijevi vršiće se kako zbog dotrajalosti postojećih, tako i zbog postavljanja cijevi većeg profila, jer je veći pritisak vode neophodan za neometan rad preduzeća u poslovno-industrijskim zonama koje se nalaze u ovoj ulici. U planu je i rekostrukcija mreže u mjesnoj zajednici Janja, jer su na ovom području kvarovi česti i gubici vode u vodovodnom sistemu veliki. Modernizovanje mreže u rubnim dijelovima grada vršiće se u budućnosti uporedo sa širenjem kanalizacione mreže - najavio je Gradonačelnik.


Konzul i šef Odsjeka za razvojnu saradnju pri Ambasadi Češke Republike u BiH Jana Zelingerova je istakla da pukotine u cijevima i gubitak vode u vodovodnoj mreži predstavljaju problem u cijeloj BiH.
- Bijeljinski „Vodovod i kanalizacija“ je iskazao interesovanje za ovu vrstu pomoći kako bi gubitke sveo na najmanju mjeru. Pronašli su odgovarajućeg partnera za ovaj projekat u Češkoj Republici jer je BiH jedna od šest prioritetnih zemalja za Češku razvojnu agenciju, pored  Moldavije, Gruzije, Etiopije, Zambije i Kambodže. Želimo da donaciju dobro iskoriste kako bi poboljšali kvalitet usluge i kako bi građani kao krajnji korisnici bili zadovoljni - istakla je Zelingerova.
Ona je dodala da je Ambasada Češke Republike u pregovorima sa Gradskom upravom Bijeljine oko realizaje određenih projekata u okviru Agende 2030.
- Uvijek smo otvoreni za saradnju ukoliko se potrebe lokalnih zajednica u BiH usklade sa prioritetima Češke Republike, odnosno Češke razvojne agencije - zaključila je Zelingerova.