Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sastanak delegacija Grada Bijeljina i Kantona Sarajevo – unaprijediti privredni razvoj


   
​Grad Bijeljina i Kanton Sarajevo imaju mogućnost da unaprijede saradnju, podrže privrednike koji su nosioci ekonomskog i društvenog razvoja u BiH i osmisle projekte sa kojima će lakše obezbijediti sredstva Evropske unije, ocijenio je gradonačelnik Mićo Mićić nakon sastanka delegacija Grada Bijeljina i Kantona Sarajevo, održanog u Gradskoj upravi Grada Bijeljina, a kome su, između ostalih, prisustvovali premijer i predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo.
- Obije strane su opredijeljene da u skladu sa obavezama i prijateljskim odnosima izgrade bolji ambijent za život građana. Mi smo gostima iznijeli naša iskustva u vezi sa poslovno-industrijskim zonama i predložili da se iz Semberije, koja je godinama bila žitnica BiH, ponovo uspostavi direktan plasman na sarajevske tržnice, te da razgovaramo o zajedničkom nastupu kada je riječ o povlačenju sredstava EU – istakao je gradonačelnik Mićić.
On je naglasio da je od ministara Vlade Kantona Sarajevo čuo dobre prijedloge za pomoć povratnicima, ali i za infrastrukturne projekte u mjesnim zajednicama.
- Naš slogan je „Bijeljina – grad budućnosti“ i ako želimo da ga opravdamo moramo da budemo prepoznatljivi po razvoju u cijeloj BiH, da usvojimo pozitivna iskustva iz Sarajeva, ali i iz Evrope. Kanton Sarajevo je postigao mnogo u IT oblasti i uslugama, a mi s druge strane pokušavamo da razvijamo privredu i poljoprivredu i mislim da možemo da udružimo snage i zajedno razmišljamo o budućim projektima – dodao je Mićić.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da sastanak u Bijeljini predstavlja pokretanje dijaloga i da će već na narednoj, uzvratnoj posjeti, biti usaglašeni konkretni projekti.
- Veoma brzo će uslijediti poziv Kantona Sarajevo za uzvratnu posjetu, jer želimo da sagledamo najbolje prakse, da razgovaramo, vidimo u kojim sektorima možemo da pomognemo Gradu Bijeljina, ali i da ta pomoć bude obostrana. Drago mi je što je Bijeljina nametnula imidž poslovne zajednice, što smo mogli da vidimo kroz video-materijal koji su nam prikazali, a mi se trenutno u Sarajevu borimo da istaknemo privatni sektor u prvi plan, tako da već imamo neke zajedničke tačke – naveo je Forto.
Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je da, „ako  visoke politike ne mogu da se dogovore, onda kantonalni i lokalni nivoi moraju“.
- Sve gradove u BiH povezuje jedinstveni trezorski račun i svaka marka više u Bijeljini, Brčkom, Sarajevu, Mostaru, ili bilo kom drugom gradu, jednako je vrijedna. Ako je visoka politika zakočila procese u zemlji, onda niži nivoi vlasti moraju da pokažu suprotno – da su za saradanju i napredak. U Bijeljini smo česti gosti u okviru privrednog foruma koji se ovdje organizuje i imamo velike šanse da zajedno nastupimo ka određenim fondovima, investitorima, konkursima, i pokažemo Evropi da možemo da se dogovorimo – ocijenio je Konaković.