Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Forum menadžera: zdravlje najvažnije, sačuvati privredu



U Bijeljini je, u izmijenjenom formatu zbog epidemije virusa korona, održan šesti Poslovni forum menadžera na kojem je ove godine razgovarano, prije svega, o izazovima za biznis u vanrednim okolnostima izazvanih epidemijom, načinima da se kriza prebrodi i da se ekonomija što brže obnovi.
Forum je trajao dva dana, a prvog dana Forum je najviše obilježila panel-diskusija ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i predsjednika Privredne komore regije Banjaluka Gorana Račića o saradnji javnog sektora sa privrednicima tokom krize izazvane epidemijom, potrebama i zahtjevima privrede, kao i naporima lokalnih samouprava i viših nivoa vlasti da pomogne privredi.
Zajednička ocjena učesnika panel-diskusije je da je zdravlje stanovništva najbitnije, ali da privreda mora funkcionisati, bez obzira na globalni problem virusa korona, čije posledice nisu mimoišle ni Republiku Srpsku i Federaciju BiH.
Govoreći o viškovima proizvoda, prije svega životinjskog porijekla, ministar Košarac je istakao da je cilj da se nastavi sa spoljnotrgovinskim poslovanjem na osnovu ugovora koje je zaključila BiH.
- Pokušavamo da otvorimo i nova tržišta, pa intenzivno razgovaramo sa predstavnicima Evropske komisije kako bismo otvorili tržište Evropske Unije za proizvode za koje postoje viškovi. Od toga nećemo odustati jer je to veoma značajno za naše proizvođače - najavio je Košarac, izražavajući očekivanje da će Evropska komisija od deklarativnog pristupa preći na kokretne poteze i omogućiti privrednicima iz Republike Srpske i FBiH da izvoze određene proizvode u zemlje EU.
- To bi bila snažna i vidljiva podrška EU. Sa druge strane, pokušavamo da u kontaktima sa međunarodnim finansijskim organizacijama nađemo dodatna sredstva za sektore za koje procjenjujemo da su najugroženiji - naglasio je Košarac.



Gradonačelnik Mićić je ocijenio da Poslovni forum daje odličnu sliku o privrednim prilikama i da je značajno da se održava i u vrijeme pandemije virusa korona.
- Gradska uprava Grada Bijeljina će nastaviti da radi na stvaranju dobrog ambijenta za one koji žele da se bave biznisom. Treba učiniti sve da virus korona što manje negativno utiče na stvaranje uslova za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta - istakao je Mićić.
Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić izrazio je očekivanje da će Poslovni forum doprinijeti u nastojanjima da se očuva domaća ekonomija.
- Čuli smo mnogo novih ideja i sugestija kako bismo izašli iz svega sa što manje gubitaka i štete – istakao je Račić.
Generalni pokrovitelj Foruma bio je Grad Bijeljina, pokrovitelj Vlada Republike Srpske, a partner Područna privredna komora Banjaluka.​ Organizator je bio Centar za edukaciju „ProEduka“ (ProEduca).