Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Održana sedma redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina




Skupština Grada Bijeljina usvojila je na sedmoj redovnoj sjednici aktuelnog saziva većinu prijedloga koji su se našli u konačnoj verziji Dnevnog reda.
 
-  Razmatrano je dvadeset tačaka Dnevnog reda. Usvojen je nacrt rebalansa budžeta Grada Bijeljina, koji predviđa povećanje sredstava sa oko 51,5 miliona na 57,9 miliona konvertibilnih maraka, i upućen je na javnu raspravu. Skupštinska većina nije usvojila izvještaj o izvršenju budžeta za prvih 6 mjeseci tekuće godine, uz kritiku da budžet nije izvršen u dovoljnom procentu. Takođe, usvojeni su i Program rada zimske službe, Program utroška sredstava prikupljenih na računu posebnih namjena po osnovu boravišne takse, Lokalni plan akcije u oblasti invalidnosti, Izvještaji o radu za 2020. sa programima rada za 2021. godinu AD „Vodovod i kanalizacija“ i JU Centar za socijalni rad, Prijedlog zaključka o dodjeli gradskih priznanja, kao i druge odluke i izvještaji  - istakao je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović smatra da kritike nacrta rebalansa i izvještaja o izvršenju budžeta od strane skupštinske većine nisu argumentovane niti utemeljene.
 
- Osnovni razlog zbog koga sam predložio ovaj nacrt rebalansa budžeta je izmirenje duga od 1,7 miliona konvertibilnih maraka, koji je nastao u 2020. godini zbog veće potrošnje nego što je to bilo predviđeno budžetom. Takođe, razlog je i uključivanje neiskorištenih kreditnih sredstava u budžet, u iznosu od 3,5 miliona konvertibilnih maraka, koja će biti iskorištena za prelazak sistema javne rasvjete na „led“ tehnologiju, projektovanje nove sportske dvorane i završetak radova na novoj autobuskoj stanici i sokolskom domu. Nacrtom rebalansa u budžet je uključena i bankarska garancija u vrijednosti od jedan milion konvertibilnih maraka, koja će biti iskorištena za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju drinskog nasipa. Usvojene su i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava privrednicima pogođenim posledicama pandemije virusa Korona i o otkupu zemljišta za proširenje groblja u Batkoviću - naglasio je gradonačelnik Petrović.