Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Mogu i ja“ - igre bez granica za djecu sa i bez razvojnih poteškoća u Sedmici urbane mobilnosti



U okviru obilježavanja Evropske sedmice urbane mobilnosti, koju u saradnji sa brojnim partnerima i sponzorima, treći put organizuje Gradska uprava Grada Bijeljina, danas su u Gradskom parku održane igre bez granica za djecu sa poteškoćama i bez poteškoća u razvoju. Događaj je nazvan „Mogu i ja“, s ciljem da se naglasi važnost pristupačnosti i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve građane, ali i da djeca, u skladu sa svojim mogućnostima, daju svoj doprinos urbanoj mobilnosti.
Igre bez granica su osmislili i realizovali predstavnici Centra za socijalni rad - Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i Dnevnog centra za djecu u riziku, na praktičan način poslavši poruku da se kroz igru i sportsko-rekreativne sadržaje mogu prevazići mnoge predrasude i prepreke.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Rade Ostojić je ocijenio da su ove dječije igre bez granica i radost mališana, odličan motiv za stvaranje ljepše i bolje zajednice, prilagođene svima, a da inkluzija treba da bude princip na kojem se zasniva naše društvo.

Dječijem druženju prisustvovala je i zamjenik Ombudsmana za dječija prava Jovanka Vuković koja je istakla da je zaštita dječijeg zdravlja najvažniji cilj Konvencije Ujedinjenih Nacija o pravima djeteta.
- Djeca imaju pravo na igru i slobodu, a djeca sa poteškoćama u razvoju imaju pravo da ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u svim aktivnostima, zajedno sa svim drugim vršnjacima - naglasila je Vuković.

Podršku ovom događaju su pružila društveno odgovorna preduzeća „Sport Vižn“ (Sport Vision), koje je poklonilo školske pakete i Grafički studio „Piksel“ (Pixel), nagradivši medaljama mališane koji su svojom igrom rušili vidljive i nevidljive granice.

Dan ranije, Ulicu Vuka Karadžića za pješake su takođe otvorili mališani koji su, zajedno sa fitnes-instruktorom Miljanom Šarićem, vježbali i takmičili se na otvorenom.