Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Savjet za bezbjednost saobraćaja: bolja saobraćajna infrastruktura čuva živote



Unapređenje bezbjednosti i efikasnije odvijanje saobraćaja na području Grada Bijeljina, kao i stanje saobraćajne infrastrukture bile su glavne teme današnjeg sastanka Savjeta za bezbjednost saobraćaja Grada Bijeljina. Ovom prilikom razmatrane su inicijative koje su upućene Savjetu i gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, a definisani su i prioritetni zadaci za rješavanje, koji se odnose prije svega, na nebezbjedne tačke i putne pravce, uključujući i obilježavanje novih i izmještanje, odnosno, ukidanje pojedinih pješačkih prelaza koji su se pokazali kao nefunkcionalni ili nesigurni.

Savjet je ustanovio da više lokalnih putnih pravaca, zbog loše putne infrastrukture, nije bezbjedno za odvijanje saobraćaja, prije svega, put od Bijeljine prema Amajlijama, dijelovi puteva prema Obarskoj i Crnjelovu, Međašima, Batkoviću, Dragaljevcu, Ljeljenči i Gornjoj Čađavici, prema Modranu iz pravca Janje...
- Prioritet Gradske uprave i resornog Odjeljenja biće prijedlozi rješenja za obnovu saobraćajnica prema ovim mjestima, koje ćemo uputiti Skupštini Grada, a da utrošak sredstava bude transparentan. Na ovim dionicama, zbog stepena oštećenja kolovoza, nema svrhe za tekućim održavanjem, vožnja je nebezbjedna, ali su visoki i troškovi za održavanje vozila – ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
Gradonačelnik je dodao i da je, pored obnove putne mreže, cilj Gradske uprave i da na cijelom području Grada Bijeljina unaprijedi stanje infrastrukture za odvijanje biciklističkog i pješačkog saobraćaja, za šta će primjer biti Ulica Stefana Dečanskog, za čiju obnovu su dobijena i sredstva od Vlade Republike Srpske u iznosu od 750.000 konvertibilnih maraka, a ostatak sredstava treba da obezbijedi lokalna samouprava.
- Moramo da imamo i povećan stepen odgovornosti prema javnom novcu, mora mnogo bolje da funkcioniše odnos između investitora, nadzora i izvođača – bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Direkcija za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina već je započela izradu projektno-tehničke dokumentacije za Ulicu Stefana Dečanskog, na osnovu koje će biti ustanovljeni dinamika i procjena troškova za radove u toj ulici koji treba da počnu na proljeće.
- Nakon uređenja ove ulice, u kojoj treba da budu planirani prostori za bicikliste i pješake, parkinzi, gdje je to moguće, kao i bolji priključci iz sporednih ulica, uz Komitsku i Ulicu Srpske vojske, imaćemo kvalitetna sva tri ulaza u urbano područje Bijeljine – naglasio je Petrović.

Analize saobraćaja u urbanom području pokazale su da je prosječna popunjenost automobila 1,3 putnika po vozilu, što ukazuje da bi uvođenje javnog gradskog prevoza i njegovo masovno korišćenje imalo niz pozitivnih efekata. Sekretar Savjeta za bezbjednost saobraćaja Nemanja Mitrić je dodao da je javni gradski prevoz u Bijeljini sveden na prevoz učenika tokom školske godine.
- Kao drugom gradu po veličini u Srpskoj, Bijeljini treba sistem javnog prevoza. Imajući u vidu da je jasno koliko bi na bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, ali i efikasnost njegovog odvijanja uticalo uvođenje gradskog prevoza, Gradska uprava će pristupiti izradi ozbiljne studije, kako bismo na najkvalitetniji način pristupili ovom pitanju – najavio je Mitrić.  

Savjet za bezbjednost saobraćaja je osnovan ove godine i čine ga predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave, Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina, vozačkih škola, Republičkog inspektorata za saobraćaj, Aktiva direktora osnovnih škola, vrtića, Vatrogasne jedinice, Doma zdravlja i Osnovnog suda.