Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina domaćin Svjetskog kupa harmonikaša 2023. godine



Gala-koncertom održanim u Centru za kulturu „Semberija“ završen je 14. Međunarodni festival „Dani harmonike“, koji je na brojnim muzičkim događajima u Ugljeviku i Bijeljini okupio umjetnike na harmonici iz 14 država - Rusije, Italije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Ukrajine, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.
Na završnom koncertu Festivala nastupili su Radu Racoj iz Moldavije, Jurij Šiškin iz Rusije, „Duo Beltango“ i laureati ovogodišnjeg festivala.

Prije koncerta, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je priredio prijem za umjetnike iz Moldavije i Rusije, kao i predsjednika Svjetske asocijacije akordeonista Mirka Paterinija.
Ovom prilikom je najavljeno da će Bijeljina naredne godine biti domaćin Svjetskog kupa u harmonici.
- Zahvalni smo Svjetskoj asocijaciji akordeonista, kao i gospodinu Periću na ideji da 2023. godine naš grad bude domaćin Svjetskog kupa i što ćemo u pet takmičarskih dana uživati u divnim melodijama koje će izvoditi muzičari iz cijelog svijeta. Mi ćemo se u organizacionom i logističkom smislu potruditi da budemo odlični domaćini, kako bi i takmičari i posjetioci našeg grada uživali u takmičenju i svemu što Semberija nudi turistima – poručio je gradonačelnik Petrović.

Predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Paterini najavio je da će Svjetski kup biti održan od 30. avgusta do 3. septembra 2023. godine, kada se u Bijeljini očekuju vrhunski takmičari iz najmanje trideset država, koji će svirati duge programe - čak i po jedan čas.
- Osim njih, u Bijeljinu će doći i delegati iz niza zemalja, kao i članovi žirija. Zadovoljni smo nakon što smo pogledali prostore u Bijeljini u kojim će biti održan Kup sljedeće godine, kao i najavljenom podrškom Grada i Republike – ocijenio je Paterini.Ovogodišnje Dane harmonike organizovali su Udruženje umjetnika „Artist“ i Muzička škola „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika, u saradnji sa Svjetskom konfederacijom akordeonista i uz podršku Grada Bijeljina i Opštine Ugljevik.

Festival „Dani harmonike“ prvi put je održan u Ugljeviku 2009. godine u organizaciji Muzičke škole „Kornelije Stanković“. Proteklih godina ugostio je plejadu vrhunskih umjetnika poput Aleksandra Skljarova, Jurija Šiškina, Vladimira Murzea, Pavela Fenjuka, Aleksandra Poelueva, Narodnog orkestra RTS-a i mnoge druge umjetnike iz zemlje i inostranstva.