Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počela izgradnja 12 novih stanova za raseljena lica




U „Boračkom naselju“ u Amajlijama, u okviru projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja (CEB2)“, započeta je izgradnja nove zgrade sa 12 stambenih jedinica za korisnike alternativnog smještaja.
 
- Bili smo ovdje prije nepunih mjesec dana, kada su na ovom mjestu bile dvije dosta neuslovne zgrade, i razgovarali smo sa korisnicima, koji su izrazili želju da novi smještaj bude izgrađen što je ranije moguće. Gradska uprava je veoma brzo završila svoj dio posla i zato danas možemo početi sa gradnjom nove zgrade, čija je vrijednost oko 850.000 konvertibilnih maraka. Grad Bijeljina učestvuje sa vrlo značajnim sredstvima u finansiranju izgradnje, a ovakvi projekti su primjer dobre saradnje Vlade i lokalne zajednice u poboljšanju uslova života raseljenih lica. Vlada Republike Srpske i Grad Bijeljina već decenijama dobro sarađuju u ovim poslovima. Prije dvije godine izgradili smo jednu zgradu od 17, a nešto ranije i dvije zgrade od po 15 stanova - istakao je vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović naglasio je da dosadašnje finansijsko učešće Grada Bijeljina u ovom projektu iznosi oko 58.000 konvertibilnih maraka, a nakon završetka radova Grad će finansirati i opremanje novoizgrađenih stanova sa dodatnih oko 70.000.
 
- Gradska uprava snosila je troškove rušenja dva neuslovna objekta, koja su bila na ovom mjestu, a sedam porodica koje su živjele u njima privremeno smo preselili u stanove „socijalnog stanovanja“, koji se nalaze u vlasništvu Grada. Obezbijedili smo i sve potrebne dozvole i saglasnosti za izgradnju, a nakon završetka radova obezbijedićemo i priključke na vodovodnu i elektro mrežu. Cilj nam je da iseljene porodice što ranije vratimo u njihove nove domove i da im obezbijedimo uslove za život koji je dostojan čovjeka - dodao je gradonačelnik Petrović.
 
Površina nove zgrade će biti 460 metara kvadratnih, a rok za završetak radova je 300 dana.
 
- Izgradnja ove zgrade je veoma značajna, posebno ako imamo u vidu posebnost kategorije stanovništva koja je obuhvaćena ovim projektom. Sve republičke i lokalne institucije dužne su da svoje poslove obave ekspeditivno, kako bi korisnici bili što prije useljeni u nove stanove. Gradska uprava i Sekretarijat ovaj posao rade brzo i efikasno, a ne sumnjam i da će nastaviti sa odličnim radom u ovoj oblasti - naglasio je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.