Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

DOGOVORENA SARADNjA GRADA BIJELjINA I MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA NA POBLjŠANjU PUTNE MREŽE



Na poziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, danas je Bijeljinu posjetio ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić sa saradnicima. Ovom prilikom razgovarali su o brojnim infrastrukturnim projektima, ali i o problemima u oblasti saobraćaja u gradu Bijeljina i njihovim mogućnostima za njihovo rješavanje.
Predsjednik gradske Skupštine Aleksandar Đurđević je izrazio zahvalnost ministru saobraćaja i veza na brzom odgovoru na poziv iz Gradske uprave.

-       Imali smo konstruktivan sastanak na kojem smo razgovarali o konkretnim projektima i treba nam više ovakvih susreta, na kojima se otvoreno razgovara o problemima koji su u nadležnosti institucija koje predstavljamo. Najvažniji projekat koji se trenutno provodi na teritoriji grada Bijeljina je svakako autoput i raduje nas što će za najduže mjesec i po početi izgradnja i u Republici Srpskoj. Skupština će i dalje biti ekspeditivna za sve projekte koji su u interesu naših sugrađana i potrebna nam je saradnja i komunikacija, za koju mislim da neće izostati u narednom periodu – izrazio je očekivanje predsjednik Đurđević.

Gradonačelnik Petrović je istakao konkretne projekte o kojima je diskutovano na ovom sastanku.
 1.     Rekonstrukcija raskrsnice na ukrštanju Ulice majevičkih brigada (kvart 12) i magistralnog puta Bijeljina-Pavlovića most u Novim Dvorovima, imajući u vidu da je bilo nekoliko nesreća sa smrtnih ishodom.
2.      Rekonstrukcija raskrsnice (izgradnja trećih traka) na ukrštanju lokalnog puta L-6 i magistralnog puta Bijeljina-Brčko u mjestu Donji Dragaljevac, na skretanju kod mljekare „Dule“ za Srednji i Gornji Dragaljevac, dobili smo uvjeravanja da je ova raskrsnica uvrštena u Plan javnih nabavki „Puteva RS“ i da će biti riješena do kraja ove godine.
3.      Rekonstrukcija raskrsnice na ukrštanju lokalnog puta (Čembića put) kod „Milkus“ otpada u Čađavici i magistralnog puta Bijeljina-Brčko.
4.      Proširenje mosta na magistralnom putu Bijeljina-Brčko, lokacija kod stovarišta „LD“.
5.      Rekonstrukcija raskrsnice na ukrštanju nekategorisanog puta prema preduzeću „PASS“ d.o.o. i magistralnog puta Bijeljina-Zvornik u mjestu Ljeskovac.
6.      Rehabilitacija regionalnog puta R459a, najoštećenija dionica kroz Crnjelovo Gornje u dužini od oko tri kilometra
7.      Rehabilitacija regionalnog puta R459a, dionica kroz naseljeno mjesto Bukovica Donja – u zavisnosti od raspoloživihi sredstava, prije svega za kritične dionice
Petrović je dodao i projekte unapređenja bezbjednosti saobraćaja putem dodatne saobraćajne signalizacije od značaja za Grad Bijeljina:
1.      Izgradnja pješačkog semafora na magistralnom putu Bijeljina-Zvornik u zoni Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Patkovači. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije, dobili smo obećanje da će Ministarstvo finansirati realizaciju projekta, kako bi pješaci, među kojima su najbrojniji učenici, mogli da bezbjedno prelaze put.
2.      Kritična tačka je i kod regionalne deponije „Eko-dep“, na kraku zaobilaznice, odnosno, ukrštanju sa putem za Brijesnicu i biće osmišljeno najbolje rješenje kako bi taj problem u budućnosti bio riješen.
Lokalni put L-7 Ljeljenča-Gornja Čađavica u dužini od 14,4 km biće prekategorisan u rang regionalnog puta.
U toku je i izrada projektne dokumentacije za Račansku ulicu, nastavak rekonsgtrukcije Ulice Stefana Dečanskog, rješavaju se imovinsko-pravni odnosi za novu ulicu od naselja Ravna Gora prema manastiru Svete Petke, za povezivanje dijela grada od naselja Koviljuše i Zair prema zaobilaznici, kao i od Vazduhoplovnog zavoda „Orao“ i nove autobuske stanice prema zaobilaznici, kako bi putna mreža u ovom dijelu grada dobila sasvim novi izgled, a sve s ciljem bolje funkcionalnosti i protoka saobraćaja, naglasio je Petrović.

Izgradnja autoputa kroz Semberiju počeće u junu ove godine, najavio je ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Ćorić.
- Došli smo danas u Bijeljinu, u naš grad, sa dobrim vijestima, a ključna je da mi krećemo sa gradnjom autoputa do početka juna, kada ćemo imati prve radove na autoputu prema Bijeljini. Obavijestio sam Gradsku upravu da ćemo mi do kraja godine imati sklopljene ugovore o izgradnji autoputa od Banjaluke do Bijeljine za dionicu od Johovca do Vukosavlja, od Vukosavlja do Brčkog i od Bijeljine do Rače. Ostaje nam samo još dionica od Bijeljine do Brčkog, a i taj tender će biti raspisan u toku ove godine”.
On je rekao da će pristupni putevi koji će biti korišćeni za izgradnju autoputa, ali i drugi lokalni putevi vezani za same radove, biti uređeni na način koji odgovara mještanima, a da za to Gradska uprava neće morati da izdvaja nikakva sredstva.
U Bijeljini ima 42.000 registrovanih vozila, te samo od registracije vozila budžet Republike Srpske na godišnjem nivou dobije oko 3,5 miliona KM, tako da Bijeljina bez sumnje zaslužuje podršku za održavanje putne infrastrukture.