Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U BIJELjINI OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMA

 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović prisustvovao je danas obilježavanju Međunarodnog dana Roma na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“.

Ovaj praznik se obilježava u čast Svjetskog kongresa Roma, koji je prvi put održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu.

Dragan Joković iz Udruženja „Otaharin“ je rekao da je današnje okupljanje protestna šetnja uz transparente i poruke iz zajednice koja se susreće sa brojnim problemima, koji se, nažalost, konstantno uvećavaju.

- Došli su da javno izraze svoje probleme i nezadovoljstvo. To navodi na jasan zaključak da je potrebno veće angažovanje svih nivoa vlasti u rješavanju problema Roma - rekao je Joković.

Izdvojivši kao najveće probleme romske zajednice siromaštvo, skoro potpunu nezaposlenost, nepohađanje nastave od strane djece školskog uzrasta, prosjačenje i dječije ugovorene brakove, Joković je naglasio da je glavna poruka današnjeg okupljanja da se mora raditi mnogo više na inkluziji Roma u proces obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite uz očuvanje njihovog  identiteta i kulturne baštine.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske, Jovanka Vuković, je skrenula pažnju na problem „djece ulice“ , tj. djece koja su radno eksploatisana.

- Instituciji ombudsmana se upućuje određeni procenat prijava upravo zbog prosjačenja, te nastojimo da, u skladu sa ovlaštenjima, preduzmemo sve mjere koje su u interesu djece.  Nastojimo, zajedno sa lokalnom zajednicom, da pronađemo sistemsko rješenje - da se obezbijedi prihvatilište za djecu sa ulice i djecu u riziku, odnosno bez roditeljskog staranja.  Formiran je tim za izardu elaborata za otvaranje prihvatilišta u Bijeljini. To je jedan od mehanizama kojim se može uticati na smanjenje radne eksploatacije djece - rekla je Jovanka Vuković.

Uz čestitku svim Romima povodom današnjeg praznika, gradonačelnik Ljubiša Petrović je istakao da je u Bijeljini romska zajednica najveća, kada se u obzir uzme teritorija cijele Republike Srpske, te da lokalna samouprava djeluje u različitim pravcima kako bi se položaj Roma poboljšao.

 - Imamo Akcioni plan za inkluziju Roma u obrazovni sistem, jer je obrazovanje preduslov za pozitivni pomak i na drugim poljima. Drugi problem je stambeno zbrinjavanje, te će tokom aprila biti otvorena druga zgrada sa šest stambenih jedinica, za 6 romskih porodica - rekao je Petrović.

Navodeći da je zapošljavanje Roma izuzetno osjetljivo pitanje u društvu, on je ukazao na pozitivan primjer socijalnog preduzetništva - zajedno sa Agroplanom i Udruženjem građana „Otaharin“ realizovan je projekat proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru.

Istakavši da sve institucije, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou, moraju raditi i više i bolje kako bi romska populacija bila ravnopravan član društva, napomenuo je da najbolji sportista Bijeljine za proteklu godinu, Jasmin Ramić, potiče iz romske zajednice i predstavlja svijetli primjer kako trud i upornost donose vrhunske rezultate uprkos predrasudama koje, nažalost, često prate Rome.