Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Gradska uprava nastavlja da podržava studente postdiplomskih studija




Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisao je ugovore sa studentima postdiplomskih studija, koji su na Konkursu za finansiranje naučno-istraživačkih radova u akademskoj 2021/2022. godini dobili sredstva za finansiranje doktorske teze ili master rada.
 
- Uslove Konkursa ispunilo je pet kandidata, tri studenta master i dva studenta doktorskih studija, i svima je odobrena stipendija. Grad će finansirati izradu master radova sa po 1500 konvertibilnih maraka, a za izradu doktorskih teza izdvojiće po 2000 KM. Dogovorili smo se da nastavimo saradnju i da se potrudimo da u našem javnom sektoru primjenimo uputstva i pouke njihovih naučno-istraživačkih radova. Smatramo da su mladi i obrazovani ljudi najveće bogatstvo Bijeljine, zato ćemo se  truditi da broj stipendista i izdvajanja za stipendije budu veći u budžetu za narednu godinu - istakao je gradonačelnik Petrović.
 
Ivana Sofrenić, koja je odbranila doktorsku disertaciju u septembru 2021. godine na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, izrazila je zahvalnost Gradu Bijeljina na dodijeljenoj stipendiji i ukazala je na značaj ovog gesta u pogledu podsticanja daljeg stručnog i naučnog razvoja mladih u Bijeljini.
 
- Oblast istraživanja kojom sam se bavila je organska hemija, tačnije ispitivanje sekundarnih metabolita plodonosnih tijela medicinske gljive „Fomitopsis betulina“. Ova gljiva je posebno interesantna zato što je široko rasprostranjena na našim prostorima i posjeduje veliki medicinski potencijal - dodala je Ivana Sofrenić
 
Viši asistent na Fakultetu poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Biljana Stanivuk će braniti doktorski rad na temu „Efekti fiskalne konsolidacije u zemljama Zapadnog Balkana, sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
 
- Izuzetno mi je zadovoljstvo što se bavim baš ovom temom, zato što je ona vrlo primjenjiva, naročito u današnje vrijeme u kome trpimo negativne efekte pandemije i drugih dešavanja u okruženju. Veoma sam zahvalna Gradu Bijeljina jer je prepoznao moj trud, a posebno sam srećna što su i studenti master studija fakulteta na kome radim takođe dobitnici stipendije i smatram to još jednim priznanjem našem radu - naglasila je Biljana Stanivuk.
 
Student master studija na Fakultetu poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milica Obrenović dobila je stipendiju za izradu master rada.
 
- U maju ove godine sam odbranila master rad na temu „Kreditni rejting“. Istraživala sam koliko je BiH sposobna da izmiruje svoje finansijske obaveze i koliki je značaj kreditnog rejtinga za nju i potencijalne investitore - istakla je Milica Obrenović.