Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

KORAK DO RJEŠENjA STAMBENOG PITANjA STANOVNIKA „GTZ“ NASELjA


 
Predstavnici Gradske uprave održali su danas sastanak sa predstavnicima Kancelarije Visokog predstavnika (OHR), OEBS, UNHCR, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske, Ministarstva za ljudska prava i izjeglice BiH i građanima koji žive u stanovima iz „GTZ“ naselja na Pet jezera u Bijeljini.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović je, poslije sastanka, rekao da je riječ o istorijskom koraku, jer problem koji imaju stanovnici ovog naselja traje više od dvije decenije.
 
- Izbjegla i raseljena lica koja tamo žive, naši sugrađani, sa pravom se osjećaju kao građani drugog reda, jer su prinuđeni da na svake dvije godine mijenjaju svoja lična dokumenta, ali i zbog toga što nemaju riješeno stambeno pitanje - kazao je gradonačelnik Petrović.
 
Istovremeno, on je izrazio veliku zahvalnost predstavnicima svih institucija koje su se odazvali na poziv za današnji sastanak.
 
Po riječima njihovih predstavnika, jasni su stavovi Ministarstva za izbjegla i raseljena lica i Sekretarijata - saglasni su da se u budućnosti omogući otkup stanova u kojima ovi ljudi žive.
 
- Više od stotinu stambenih jedinica je predmet ovog problema, koji na rješenje čeka preko dvadeset godina, a Grad Bijeljina je u proteklih nekoliko mjeseci sproveo anketiranje među mještanima na temu spremnosti da otkupe stanove u kojima borave. Preko 96 odsto njih se izjasnilo potvrdno - pojasnio je Petrović i napomenuo da na današnjem sastanku nije bilo jasnog stava OHR-a i OEBS-a, te da postoji obećanje da će do prve polovine decembra biti održan još jedan sastanak na kojem će se jasno izjasniti da li jesu ili nisu saglasni sa idejom otkupa - naveo je Petrović.
 
- Danas smo, sa građanima, pojasnili da Grad Bijeljina nastupa otvoreno i da je u interesu svih da stanovnici „GTZ“ naselja što prije riješe svoje stambeno pitanje, a Grad će koristiti sve formalno-pravne mehanizme da se do toga i dođe - dodao je Petrović.
 
Prisutni mještani su izrazili zadovoljstvo zbog dobre volje i truda Gradske uprave i Gradonačelnika, ali i očekivanje da će njihov problem biti riješen u dogledno vrijeme, a omogućavanje otkupa stanova naveli kao jedino održivo rješenje za njih.