Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Krivična prijava zbog sumnje za falfisikovanje tenderske dokumentacije



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio je Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv Vladana Simića, direktora „SV COMPANY“ d.o.o. Trn, Laktaši, zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu odgovornog lica u „SV COMPANY“ d.o.o. Trn, Laktaši, u okviru učestvovanja u javnoj nabavci robe koja se odnosi na nabavku instrumenta za geodetsko snimanje GNSS/GPS, dostavio kopiju specifikacije, za koju postoji sumnja da se radi o falsifikatu, čime su ostvareni elementi krivičnog djela Prevara u privrednom poslovanju iz člana 272a. stav 1, a u vezi sa krivičnim djelom Falsifikovanje isprave iz člana 347. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske. 
U predmetnoj javnoj nabavci, prilikom isporuke uređaja „GINTEC“ model „G30Pro“ ova firma je dostavila kopiju specifikacije, za koju postoji sumnja da se radi o falsifikatu. Upoređivanjem specifikacije koja je pronađena na internetu i dostavljene specifikacije od strane isporučioca, otkriveno da je u dijelu koji se odnosi na broj kanala upisan naknadno drugi broj da bi se zadovoljio uslov tražen tenderskom dokumentacijom, te je na naslovnoj strani prekriven dio koji se odnosi na naziv matične ploče, koja govori o broju kanala, a sve u svrhu kako bi izdejstvovao da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač.
Takvim postupanjem bi Grad Bijeljina lažnim prikazivanjem činjenica, bio doveden u zabludu da tu firmu izabere kao najpovoljniju i time ostvari protivpravnu imovinsku korist, odnosno, načini štetu Gradu Bijeljina.