Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OBILjEŽEN DAN PRIJEVREMENO ROĐENE DJECE



Puštanjem balona ljubičaste boje koji označavaju osjetljivost i izuzetnost, danas je u Bijeljini obilježen Dan prijevremeno rođene djece, u organizaciji Grada Bijeljina.

- Obilježavanjem Dana prijevremeno rođene djece danas, a i ubuduće nastojaćemo da pobijemo predrasude i stigme vezane za djecu rođenu prije termina. Grad Bijeljina je usvojio populacionu politiku i sistematizovao radno mjesto za službenika koji će se baviti pitanjima populacione politike, a roditeljima obezbijediti podršku za vrijeme odrastanja njihove djece – rekla je Ljubica Mlađenović šef Odsjeka u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Sanja Tanacković Stanković, koja radi kao profesor grupe stručnih predmeta u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi, došla je sa svojim učenicima da se pridruži obilježavanju Dana prematurusa.

- Došli smo da čujemo sa kakvim izazovima se roditelji te djece suočavaju. Mi u našoj školi imamo prijevremeno rođene trojke koje su i danas tu sa nama, koje normalno funkcionišu i završavaju odličnim uspjehom svoje srednjoškolsko obrazovanje. Dakle, prijevremeno rađanje ne mora da bude toliko traumatično iskustvo s velikim posljedicama. Izučavajući pedijatriju i, u okviru nje, njegu novorođenčadi, stalno skrećemo pažnju da je potrebna dodatna edukacija za čuvanje i njegu prijevremeno rođene jer su to organizmi kod kojih embrionalni razvoj najčešće nije u potpunosti završen, istakla je Tanacković Stanković.

​Tatjana Terzić je majka prijevremeno rođenih blizanaca koji sada imaju 16 mjeseci, a početne probleme su prevazišli i u razvoju sustigli svoje vršnjake. Ona je ovom prilikom rekla kako je najvažnije na samom početku puta i borbe koju roditelji i djeca zajedno prolaze imaju dobru podršku, kako od strane porodice, prijatelja i društva u cjelini, tako i sistemsku podršku, a to znači ne samo imati prava nego i mogućnost da svoja prava ostvarite, veću vidljivost i borbu protiv diskriminacije.  Kada se prebrodi taj najteži period i kasnije u životu većina prijevremeno rođene djece, postanu funkcionalni članovi društva.