Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SLOVAČKA ZAJEDNICA U BIJELjINI MOST ZA SARADNjU SLOVAČKE I BIH



​Bijeljinu je danas posjetio ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Roman Hlobenj, kojeg je u nastupnu posjetu primio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i tom prilikom slovačkom diplomati predstavio potencijale grada Bijeljina. Posebna tema razgovora bio je položaj slovačke nacionalne manjine u Bijeljini.

Ambasador Hlobenj je istakao da je ovo njegova prva posjeta Bijeljini od preuzimanja mandata ambasadora.

- Zadovoljstvo nam je što smo u Bijeljini i zahvalan sam gradonačelniku Petroviću na konstruktivnom razgovoru o položaju slovačke manjine, kao i o političkim dešavanjima i mogućnostima za saradnju između naše dvije zemlje. Nadam se da je ovo prva u nizu posjeta i da ćemo u međuvremenu ostvariti konkretne rezultate. Ovdašnja slovačka zajednica je most koji povezuje Slovačku i Bosnu i Hercegovinu - ocijenio je ambasador Slovačke.

Gradonačelnik Petrović je istakao da su teme razgovora bili i izazovi s kojim se suočava slovačka zajednica u Bijeljini.
- U Bijeljini imamo najbrojniju zajednicu Slovaka u Republici Srpskoj. Grad Bijeljina ima odličnu saradnju sa Udruženjem „Juraj Janošik“ koje svake godine kandiduje dobre projekte koji se tiču kulturnog osnaživanja ove manjinske zajednice. Ponosni smo na sve različitosti i trudimo se da ih pretvorimo u svoju prednost. Ambasadora sam upoznao da smo, nakon dvodecenijskog čekanja, započeli proces uređenja Mačvanske ulice, u kojoj živi mnogo pripadnika slovačke manjine, a pomogli smo i opremanje Slovačke evangeličke crkve u Bijeljini. Cilj nam je stvaranje što humanije lokalne zajednice, ne samo za manjine, već ravnopravno za sve građane - poručio je Petrović.