Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

KO ŠTAMPA I MANIPULIŠE GLASAČKIM LISTIĆIMA



Gradonačelnik Ljubiša Petrović podnio je Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odgovornih i službenih lica u Komisiji za sprovođenje postupka opoziva Gradonačelnika i Skupštini grada i drugih neidentifikovanih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su iskorištavajući službeni položaj, u periodu od 17. februara do dana podnošenja prijave, bez prethodno provedene tenderske procedure, i bez ikakve odluke i zaključenog ugovora, dali nalog za štampanje glasačkog materijala za potrebe provođenja postupka opoziva Gradonačelnika grada Bijeljina, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi. Time su ta lica nesavjesno postupila u službi, te mimo ovlašćenja koja im pripadaju, odobrila štampanje glasačkog materijala bez ikakvog nadzora, te istovremeno omogućili sticanje koristi u neutvrđenom iznosu firmi koja je angažovana za potrebe štampanja glasačkog materijala.

Ovim su, prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske, ostvareni elementi krivičnih djela:
1. Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja,
2. Nesavjestan rad u službi i
3. Samovlašće

U cilju informisanja javnosti, Gradonačelnik je Komisiji za sprovođenje procedure opoziva uputio zahtjev za  dostavu odgovora na sledeća pitanja:
- Da li je Komisija svakom od 2200 birača sa pravom glasa putem pošte zaključno sa 04.03.2023. godine uputila preporučenom poštom birački paket sa propisanom dokumentacijom, o čemu kao dokaz mora postojati povratnica za svakog od birača koji je upisan u izvod iz Centralnog biračkog spiska? (U skladu sa Pravilnikom)
- Da li je provedena tenderska procedura u vezi sa nabavkom glasačkog materijala?
- Da li je Komisija donijela bilo kakvu odluku u vezi sa izborom firme koja je štampala glasačke listiće, i ako jeste po čijem nalogu, s obzirom na to da Stručna služba Skupštine grada Bijeljina nije donijela odluku o pokretanju postupka javne nabavke?
- Da li je zaključen Ugovor u vezi sa nabavkom glasačkog materijala, i ako jeste, sa kojom firmom?
- Kada je dopremljen glasački materijal?
 
Na ova pitanja, do danas nisu dobijeni nikakvi odgovori.