Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga “Podrška evropskim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u javnim nabavkama van EU”



​U okviru Programa EU COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs)  2014-2020 je otvoren poziv za dostavljanje projektnih prijedloga “Podrška evropskim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u javnim nabavkama van EU”.
Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 15. septembar 2020. godine do 17:00 časova.
Opšti cilj Poziva je poboljšati pristup malih i srednjih preduzeća (MSP) javnim nabavkama u zemljama koje nisu članice Evropske unije a sa kojima je EU potpisala bilateralni ili multilateralni sporazum o javnim nabavkama.
Ovom akcijom će se sufinansirati aktivnosti poslovnih organizacija koje podržavaju internacionalizaciju MSP-a i učešće u javnim nabavkama, a samim tim će ovim organizacijama omogućiti razvijanje kapaciteta za pomoć MSP. Na taj način organizacije će moći da distribuiraju stečene informacije u odgovarajućem formatu malim i srednjim preduzećima i podrže ih u procesu nadmetanja izvan EU, uključujući sve aspekte koje ovo podrazumijeva, kao što je izgradnja konzorcija.
Aktivnosti će se sprovoditi u dvije faze:
Pripremna faza, u kojoj će se od svakog finansiranog konzorcijuma tražiti da razvije strategiju internacionalizacije i plan njenog sprovođenja, na osnovu odabranih država članica EU i trećih zemalja, i faza implementacije, u kojoj će svaki konzorcijum primjenjivati strategiju internacionalizacije, prikupljati podatke, promovisati projekat i distribuirati rezultate.
Ukupan budžet poziva iznosi 2.000.000 eura, a maksimalni grant po projektu iznosi 400.000 eura.
 Na predmetni poziv mogu da se prijave pravna lica, javne institucije i neprofitne organizacije, univerziteti, obrazovne institucije i istraživački centri, uz formiran konzorcijum.
Konzorcijum treba da bude sastavljen od najmanje tri pravna lica iz najmanje tri različite države članice EU ili zemlje učesnice Programa EU COSME
Više o javnom pozivu možete pronaći na sljedećem linku: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/ppout-01-2020