Official web site of
The City of Bijeljina

Дивљановић: Добар дизајн један од кључних услова за успјех


Власник графичког студија „Пиксел“ Борјан Дивљановић у Бијељини се двије и по године бави графичком припремом и дизајном за правна и физичка лица. Дивљановић, који је на Одсјеку за графичко инжињерство и дизајн Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду завршио мастер студије, организује и предавања у Привредној комори Републике Српске, а већ три године заредом учествује и на прољетном Дигиталном форуму који организује Спољнотрговинска комора БиХ, гдје савјетује клијенте који организују малу и средњу производњу у графичкој индустрији, на тему „Како паметно инвестирати у графичкој индустрији“.
- Овај посао можете радити само ако га искрено волите. Не постоји новац, нити нешто друго чиме чиме се све ово може платити. Тренутно смо пионири у овој области, јер смо једини графички студио у Бијељини регистрован примарно за ову област. Наш покретачки мото је графичка припрема и дизајн, јер одатле генеришемо нове вриједности које даље иду у производњу, за друге намјене, за пројектовање. Пројектујемо и визуелне комуникације, објекте, излоге, а клијента пратимо од самих почетака. Наш круг пословања је затворен, јер већина људи који код нас дођу, одлучују се да их пратимо од почетка до краја, а ако не реализујемо пројекат, онда их надгледамо - појаснио је Дивљановић. Он сматра да је дизајн отворена књига и да је пожељно излазити и ван граница зацртаних стандарда и правила.
- Постоје основна техничка правила која се морају о којима се мора водити рачуна, као што су величина текста и видљивост, а баш то некада дизајнерима недостаје. Клијентима објашњавам како нешто треба да изгледа, од типографије, па до слагања боје и квалитета фотографије, јер нема доброг дизајна без добре фотографије и добре типографије, а комбиновање боја је тај додатни, трећи елемент - истиче Дивљановић.
„Пиксел“ има око 180 клијената с којима су сарађивали у протекле двије и по године, а од тога је 50-ак великих фирми.