Official web site of
The City of Bijeljina

Заједничка брига о селима Србије и Града Бијељина




Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Дарко Божић посјетили су земљорадничке задруге „Алфа-фарм 2018“, у Бадовинцима код Богатића, и „Воћар Богосавац“, у Богосавцу код Шапца.
 
- Захвални смо домаћинима што имамо прилику да се увјеримо у начин рада и организације успјешних и савремених српских задруга, као и у општи препород задругарства и пољопривреде у нашој матици Србији. Учинићемо све да дође и до препорода задругарства и наших села у Семберији и Републици Српској, а тај посао ћемо учити од најбољих: од тима стручњака на чијем челу се налази министар за бригу о селу Милан Кркобабић. Сагледавши одличне резултате њиховог рада, могу слободно да кажем да је и Републици Српској потребан један Милан Кркобабић. Ови вриједни млади људи и њихов пословни подухват су прави примјер српске слоге, која нам је пријеко потребна. Из породичне и комшијске слоге, која је присутна у оваквим успјешним задругама, извире наш највиши патриотски идеал: непоколебљива слога свих Срба и свих наших крајева. Увјерен сам да ће сјајна идеја препорода задругарства значајно допринијети расту економије Србије, спасењу српске пољопривреде и села и, што је најзначајније, моралној обнови српског друштва. Ја, као дијете српског села, могу да тврдим да без опстанка наших села не може бити здравог друштва - истакао је градоначелник Петровић.
 
Министарство за бригу о селу Републике Србије помаже новоформиране земљорадничке задруге, које су основане од 2017. године, са 7,5 милиона, старе задруге са до 15 милиона и сложене задруге, које подразумијевају удруживање двије или више задруга, са до 60 милиона динара.
 
- Задругарство у Србији има дугу традицију, јер је прва српска задруга формирана прије чак 130 година, али и велику шансу за развој у будућности. Задруге које смо посјетили данас су примјер добре праксе и економске исплативости удруживања пољопривредних произвођача. У 2017. години Милан Кркобабић, тадашњи министар за регионални развој а данас министар за бригу о селу, покренуо је програм „500 задруга у 500 села“ и управо свједочимо успјеху тог програма, чији је амбициозни циљ скоро двоструко надмашен, јер данас имамо чак 952 новоформиране задруге. Наши гости долазе из Семберије, која има велики потенцијал за развој пољопривреде. Заједнички ћемо се трудити да обезбиједимо развој српских села и задругарства са обије стране Дрине, како би сачували наше становништво на његовим вијековним огњиштима - нагласио је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Дарко Божић.
 
Посјети су, између осталих, присуствовали и замјеник предсједника Општине Богатић Теодор Теодоровић, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шапца Зоран Бељић, предсједник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, предсједник Задружног савеза Републике Српске Рајко Кулага и предсједник Задружног савеза Босне и Херцеговине Славко Добриловић.
 
- Циљ напора наше Владе у подршци задругарству је, поред економског аспекта, опстанак и ревитализација наших села. Мачвански управни округ стоји на располагању нашим сусједним општинама, са друге стране Дрине, за учешће у заједничким пројектима развоја наших села и пољопривреде, али и размјену практичних искустава и сваки други вид помоћи - истакао је начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.
 
Земљорадничка задруга „Алфа-фарм 2018“ окупља осам породица и на тржиште испоручи око 15.000 товних свиња годишње, у три турнуса. Инвестиција у ову савремену фарму товних свиња је износила око 20 милиона динара, од чега је 7,5 милиона обезбиједило Министарство за развој села. Задруга „Воћар Богосавац“ је основана 2019. године и у прошлој години је, уз сопствену производњу, откупила око 750 тона воћа од мачванских и поцерских воћара. Располаже савременим простором за складиштење и хладњачама за чување воћа, а већину својих производа извози на страна тржишта.
 
- Задружни савез Србије је, кроз свој рад на терену, уочио да је кључ успјеха земљорадничких задруга слога. Такође, поред подршке државе и академске заједнице, улога локалних самоуправа је веома значајна. Ми из задружних савеза Србије, Републике Српске и БиХ данашњи састанак смо искористили да унаприједимо нашу сарадњу, која је већ на веома високом нивоу. Ми већ сарађујемо у заједничким наступима на сајмовима, повезивању наших задруга и заједничком учешћу у пројектима, а ускоро ће бити потписан и званичан споразум између Србије и Републике Српске о сарадњи у области пољопривредног задругарства - нагласио је предсједник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић.
 
Градоначелник Петровић је најавио да ће, слиједећи успјешан модел примјењен у Србији, Градска управа Бијељине подржати развој задругарства међу пољопривредним произвођачима у Семберији и позвао је Владу Републике Српске да се укључи у подршку ревитализацији наших села. Као први корак у овом подухвату, најавио је да Градска управа планира да у наредној години суфинансира изградњу хладњача за складиштење пољопривредних производа, које ће моћи да користе сви удружени пољопривредници.