Official web site of
The City of Bijeljina

ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ И ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА


 
Ломљењем славског колача у просторијама Музеја Семберије и Дома здравља Бијељина данас је обиљежена крсна слава ових установа - Свети Ћирило и Методије.

У име Градске управе, свечаном обреду ломљења славског колача у Музеју присуствовали су шеф Кабинета градоначелника Младен Арсеновић и савјетник Радиша Петровић.

Обраћајући се присутнима, у својству кума на данашњој свечаности и у име грдаоначелника Љубише Петровића, Младен Арсеновић је, између осталог, рекао да је улога овог храма кутуре да очува наше коријене и традицију.

- Попут просветитељског пута Ћирила и Методија, Музеј има сличну улогу у друштву - да на нашим просторима проналази трагове историје и свега што се око нас дешавало, сачува од заборава доказе о начину на који су наши преци живјели. Само на тај начин новије генерације могу да схвате шта је наш идентитет и какво нам је поријекло, од чега смо почели и како смо дошли до позиције на којој смо сада - казао је Арсеновић.

Он је нагласио спремност Грдаске управе да и даље подржава рад Музеја као једног од најважнијих знакова идентитета овог града.

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица нагласио је да Ћирило и Методије не представљају само славу ове установе, већ и писмености и културе.

- То су свеци који су донијели писменост Словенима. У претходне двије године, поштујући прописе због пандемије, није било обиљежавања славе на традиционалан начин. Данас је ситуација другачија, те славу обиљежавамо у просторијама Музеја - појаснио је Копривица.

Истовремено, у Музеју Семберије отворена је изложба у оквиру Мајске школе ликовног стваралаштва ученика основних школа и предшколиских установа из Бијељине, Зворника, Милића и Пелагићева.

Додијељене су и награде за три прва мјеста у категорији предшколаца и три прва мјеста у категорији основних школа.