Official web site of
The City of Bijeljina

Пријатељства младих из Лангенхагена и Бијељине залог за сарадњу и у будућности
Након неколико година паузе, у посјети Бијељини су поново млади из братског града Лангенхагена који су допутовали у организацији невладине организације „Помоћ за млади живот“. Са тридесетак младих допутовали су и наставници тамошње гимназије, али и некадашњи замјеник градоначелника овог њемачког града, дугогодишњи пријатељ Бијељине, Вили Мине. Гости су смјештени у домовима својих бијељинских домаћина, чиме је настављена традиција међусобног угошћавања пријатеља из два братска града, успостављена прије више од двадесет година. Током тродневног боравка, млади Лангенхагенжани обилазе Семберију, како би се упознали са локалном културом и традицијом, а првог дана посјетили су и бијељинску Градску кућу, гдје је пријем за њих организовао градоначелник Љубиша Петровић.

Предсједник организације „Помоћ за млади живот“ Жељко Драгић подсјетио је овом приликом да су први контакти између два града успостављени 1999. године, када је био ђак и организовао прву размјену младих.
- У низу међусобних посјета, најмање хиљаду младих из Бијељине посјетило је Лангенхаген и тешко да постоји улица у Бијељини из које бар један омладинац посредством наше организације није путовао у Њемачку - истиче Драгић.

Повеља о братимљењу Лангенхагена и Бијељине поптисана је 2007. године и од тада, поред размјена младих, остварена је и сарадња двије локалне управе, уз реализацију неколико заједничких пројеката, попут набавке пластеника за Пољопривредну и медицинску школу, пројекта поводом стогодишњице од избијања Првог свјетског рата или изградње споменика миру у Градском парку у Бијељини.

- Бијељина и Лангенхаген имају одличну сарадњу већ двије и по деценије и мислим да је јако важно да су важан дио те сарадње управо млади, јер они лако успоставе пријатељства, која су залог за партнерство у будућности. Чули смо за план да у августу наши млади путују у Лангенхаген и то ће Град са задовољстом подржати - најавио је градоначелник Бијељине.

Члан делегације из Лангенхагена је и професор историје Кристиане Бине, која је пети пут у Бијељини, од чега је два пута долазила приватно, јер је овдје стекла пријатеље.
- Желимо да успоставимо озбиљнији сарадњу са вашом Гимназијом, јер мислимо да је важно да млади контактирају, друже се и размјењују своја знања - поручује Кристиане Бине, додајући да она Бијељину види као отворени град у којем су људи срдачни и пријатни, а да је планета на којој живимо заједничка и да треба успостављати што више мостова између људи.