Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Konkurs za sufinansiranje pet zajedničkih projekata saradnje naučnoistraživačke zajednice i privrede, u okviru pilot programa "Sinergija"



​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo (u daljem tekstu: Ministarstvo) sufinansiraće najviše pet zajedničkih projekata saradnje naučnoistraživačke zajednice i privrede, u okviru pilot programa "Sinergija" (u daljem tekstu: zajednički projekti).

Cilj konkursa
Cilj konkursa je podsticanje saradnje između naučnoistraživačkog i poslovnog sektora, povećanje domaće i međunarodne vidljivosti naučnoistraživačke zajednice, unapređenje postojećih i razvoj novih inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija sa potencijalom komercijalizacije, te uvođenje inovativnih modela poslovanja.

Uslovi za učešće
1. Zajedničke projekte može kandidovati konzorcijum sastavljen od najmanje jedne naučnoistraživačke organizacije i najmanje jednog preduzeća osnovanog u Republici Srpskoj sa pozitivnim poslovanjem.
2. Konzorcijum može biti sastavljen od interdisciplinarnih timova i ne može imati više od tri članice.
3. Glavni podnosilac prijave na konkurs mora biti naučnoistraživačka organizacija upisana u Registar naučnoistraživačkih organizacija koji se vodi u Ministarstvu.
4. Naučnoistraživačka organizacija za učešće u zajedničkim projektima treba da obezbijedi pisanu saglasnost privrednog društva koje je članica konzorcijuma.
5. Konzorcijum je dužan da obezbijedi finansijsko učešće u projektu u visini od najmanje 20% od ukupno predloženog budžeta, koje može biti izraženo kroz sve kategorije prihvatljivih troškova.
6. Članovi konzorcijuma moraju imati postignut međusobni sporazum kojim se definiše vlasništvo nad pravom intelektualne svojine, u pogledu odgovarajućih doprinosa strana u aktivnostima u okviru saradnje, stepena učešća u sticanju pravne zaštite i licenciranju intelektualne svojine, kao i drugih faktora koji budu smatrani prikladnim prije nego što podnesu prijavu na konkurs.
7. Vrijeme izvođenja zajedničkih projekata je do 18 mjeseci.

Kriterijumi za izbor i vrednovanje zajedničkih projekata
Projektni prijedlozi će se evaluirati u skladu sa eliminatornim, opštim i posebnim kriterijumima.

Eliminatorni kriterijumi za odbacivanje prijava su:
1. Prijava nije dostavljena u roku.
2. Dostavljena je nepotpuna i netačna dokumentacija naznačena u konkursu.
3. U projektnom timu nisu angažovani mladi istraživači, doktorandi ili postdoktorandi, do 35 godina starosti. 
4. Konzorcijum nije izmirio sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa do dana raspisivanja konkursa.
5. Konzorcijum nema pozitivno poslovanje.
6. Nije obezbijeđeno sufinasiranje projekta od strane konzorcijuma od minimalno 20% ukupnog budžeta projekta.
7. Prijavni obrasci nisu popunjeni u potpunosti, nedostaju ključne informacije o projektu.
8. Koordinator je podnio više od jedne prijave.

Opšti kriterijumi:
1. Način na koji je projekat uključen ili povezan sa strategijom u oblasti naučnog i tehnološkog razvoja i na koji način doprinosi njenoj realizaciji (od 1 do 5 bodova);
2. Efekti koje će projekat imati za zajednicu (od 1 do 5 bodova);
3. Budžet projekta- realan i usklađen sa aktivnostima (od 1 do 5 bodova);

Posebni kriterijumi:
1. Kvalitet projektnog prijedloga (od 1 do 10 bodova);
2. Kompetentnost koordinatora i vodećih članova tima konzorcijuma (od 1 do 5 bodova);
3. Angažovanost mladih istraživača u projektnom timu (od 0 do 5 bodova);
4. Jasno definisana potreba preduzeća u smislu unapređenja postojećih, odnosno stvaranja novih proizvoda i/ili usluga, odnosno stvaranje novih tehnoloških procesa radi podizanja njegovog nivoa konkurentnosti (od 1 do 5 bodova);
5. Ostvarivost planiranih rezultata (od 1 do 5 bodova);
6. Nivo sufinansiranja (od 1 do 5 bodova).       

Finansijska sredstva planirana za realizaciju zajedničkih projekata
Odlukom Vlade Republike Srpske o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2019. godini, sa raspodjelom sredstava, Ministarstvu je dodijeljeno 250.000,00 KM za sufinansiranje pilot programa "Sinergija" – zajedničkih projekata naučnoistraživačke zajednice i privrede.
  
Potrebnu konkursnu dokumentaciju slati poštom na adresu:
Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo
Trg Republike Srpske br. 1, 78000  Banja Luka sa obaveznom naznakom "Prijava na konkurs za sufinansiranje zajedničkih projekata "Sinergija".

Prijave se, takođe, mogu dostaviti i direktno na centralni protokol Vlade Republike Srpske (Administrativni centar Vlade Republike Srpske, lamela A, prizemlje).
Rok za dostavljanje prijave na konkurs za sufinaniranje zajedničkih projekata je 08.11.2019. godine.
Više informacija možete pronaći na sljedećem linku:
http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mnk/Konkursi/Konkursi_ministarstva/Konkursi_nauke/Pages/default.aspx