Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Poziv za slanje aplikacija za nagradu za biznis lidere održivog razvoja



U okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i angažovanje privatnog sektora“ koji sprovodi UNDP i finansira Vlada Švedske raspisan je poziv za slanje aplikacija za nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH.
Privatne kompanije već implementiraju hvale vrijedne aktivnosti i strategije koje doprinose ciljevima održivog razvoja, kako na globalnom nivou, tako i u BiH, a ova nagrada je prva godišnja nagrada ove vrste s ciljem promocije aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u zemlji. Nagrada ima za cilj da prepozna i istakne napore privatnih kompanija u realizaciji ciljeva održivog razvoja u BiH, kao i da motiviše druge aktere u privatnom sektoru da uvrštavaju ciljeve održivog razvoja u svoje poslovne modele.
Fokus ovogodišnje nagrade je stvaranje dobrih radnih mjesta i zaštita okoline. Zbog toga će se kroz ovu aktivnost pokušati identifikovati biznis lideri održivog razvoja u BiH za 2019. godinu u dvije tematske oblasti – „Ljudi“ i „Resursi i okolina“.
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja za 2019.  u kategoriji „Ljudi“ biće dodijeljena kompanijama koje su inspiracija drugima zbog načina na koji postupaju sa zaposlenim i klijentima i omogućuju dostojanstven rad (strateški održivi ciljevi 8 i 10). Posebna pažnja će biti posvećena prepoznavanju kompanija koje su vodeće u osiguranju radnih uslova i postupanju sa ženama i drugim ranjivim kategorijama društva u svojim kompanijama (Strateški održivi cilj 5). Nagrada će takođe promovisati etičko poslovanje (Strateški održivi cilj 16).
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2019. u  kategoriji „Resursi i okolina“ biće dodijeljena kompanijama koje dokazuju da razmišljaju o svom ekološkom otisku, kao i onima koje namjenski i kontinuirano unapređuju svoje lance vrijednosti (strateški održivi ciljevi 12 i 9). Takođe, biće vrednovana ulaganja u ljudske resurse, istraživanje i razvoj i nove tehnologije, te proces inovacija unutar kompanije (strateški održivi ciljevi 5 i 11).
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se malim, srednjim i velikim kompanijama koje prijave svoje projekte koji doprinose održivom razvoju u BiH. Kompanije se mogu prijaviti sa jednim ili više projekata u okviru predloženih tema (jedan projekat za temu „Ljudi“ i drugi projekat za temu „Resursi i okolina“).
Konkurs za Nagradu je otvoren od 1. januara 2019. godine do 10. marta ove godine, a e-aplikacija je dostupna na linku: www.zamisli2030.ba/SDGBiznisLideri. Više informacija može se dobiti preko adrese elektronske pošte: [email protected] ili na telefon:  +387 (0)33 293 497.