Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Oglas o prodaji građevinskog zemljišta u svojini Grada Bijeljina u obuhvatu regulacionog plana „Industrijska zona 3“



​Na osnovu člana člana 9 Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 20/12), člana 5 Odluke o načinu i uslovima javne prodaje gradskog građevinskog zemljišta u svojini Grada Bijeljina u obuhvatu Regulacionog plana „Industrijska zona 3“, broj: 01-022-70/21 od 16. jula 2021. godine, kao i Rješenja Skupštine Grada Bijeljina o imenovanju komisije za sprovođenje javnog konkursa za prodaju, odnosno opterećenje pravom građenja nepokretnosti u svojini Grada Bijeljina („Službeni glasnik Grada Bijeljina“, br. 08/21 i 16/21), objavljuje se
 
 
O G L A S
o  prodaji građevinskog zemljišta u svojini Grada Bijeljina u obuhvatu regulacionog plana „Industrijska zona 3“
 
1.1. Grad Bijeljina prodaje građevinsko zemljište u obuhvatu sprovedbenog dokumenta prostornog uređenja,  označeno kao k. p. br. 728/140,  zvn. „Koviljuše“,   njiva 5. klase, površine 7.001 m2, upisana u List nepokretnosti br. 381 k. o. Bijeljina – Selo, na kojoj je Grad Bijeljina upisan kao nosilac prava svojine sa dijelom 1/1, bez tereta.
 
1.2. U skladu sa sprovedbenim dokumentom prostornog uređenja, Izmjenom Regulacionog plana „Industrijska zona 3“ („Službeni glasnik Opštine Bijeljina“, broj: 5/15), zemljište je namjenjeno za izgradnju objekata poslovno - proizvodne zone sa akcentom na industriju i malu privredu (manji i srednji proizvodni pogoni i industrijski pogoni).
 
1.3. Zemljište je opremljeno osnovnom infrastrkturom, saobraćajnicom, vodovodnom i elektrodistributivnom mrežom.
 
2. Prodaja građevinskog zemljišta izvršiće se putem usmenog javnog nadmetanja (licitacije), koje će se održati dana 18.10.2021. godine, u zgradi Gradske uprave Grad Bijeljina  (velika sala), sa početkom u 15.00 časova.
 
3.1. Početna prodajna cijena za zemljište označeno kao k. p. br. 728/140 k.o. Bijeljina Selo, iznosi 20,00 KM/m2 (slovima: dvadeset konvertibilnih maraka po metru kvadratnom), što za površinu od 7.001 m2 iznosi 140.020,00 KM.
 
3.2. Za učešće u postupku licitacije učesnici su dužni uplatiti iznos od 10 % od početne prodajne cijene, koja se uplaćuje na jedinstveni račun trezora Grada Bijeljina broj 555-001-00777777-70, prije početka licitacionog postupka, a dokaz o izvršenoj uplati predati komisiji.
 
3.3. Kaucija za  učešće u postupku licitacije za predmetno građevinsko zemljište iznosi: 14.002,00 KM.
 
4.1. Pravo učešća na javnom  nadmetanju (licitaciji) imaju sva pravna i fizička lica.
 
4.2. Fizička lica koja učestvuju na javnom nadmetanju (licitaciji), potrebno je da komisiji na uvid dostave jedan od identifikacionih dokumenata (lična karta ili pasoš), kao i punomoć lica koje ih opunomoćuje.
 
4.3. Pravna lica koja učestvuju na javnom nadmetanju (licitaciji), potrebno je da komisiji na uvid dostave dokaz o upisu u sudski registar pravnog lica, kao i ovlaštenje lica koje ih predstavlja.
 
5. Zainteresovana lica mogu izvršiti uvid u dokumentaciju o građevinskom zemljištu koje se prodaje (podatke iz javne evidencije o nepokretnostima, uvid u sprovedbeni dokument prostornog uređenja u pogledu oblika, položaja i namjene građevinske parcele), i sve potrebne informacije u JP “Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina, ul. Karađorđeva broj 33, soba br. 1, na telefon 208-085,  u vremenu od 8.00 do 16.00 časova.
 
6.1. Prodajnu cijenu građevinske parcele učesnik licitacije, sa kojim će se zaključiti ugovor, može platiti jednokratno, s tim da se kupoprodajna cijena umanjuje za  10%.
 
6.2. Prodajnu cijenu građevinske parcele učesnik licitacije, sa kojim će se zaključiti ugovor, može uplatiti i u 60 jednakih mjesečnih rata, s tim da će se uplata prve rate izmiriti u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora na račun prodavca, a predaja zemljišta u posjed kupcu izvršiće se po uplati prve rate, o čemu će se sačiniti zapisnik o primopredaji zemljišta u posjed.
 
6.3. Kupac je dužan mjesečne rate plaćati do 15. u mjesecu,  za tekući mjesec.  Ukoliko kupac do 15. u mjesecu ne uplati ugovorenu ratu za taj mjesec, dužan je da pored iznosa rate kupoprodajne cijene za taj mjesec prodavcu isplati i zakonsku zateznu kamatu na iznos novca kupoprodajne rate, počevši od 15. u tom mjesecu pa do isplate rate.
 
6.4. Ukoliko kupac bude kasnio sa uplatom dvije uzastopne rate, u tom slučaju je dužan u narednih 30 dana prodavcu isplatiti cjelokupan iznos preostalog neisplaćenog dijela kupoprodajne cijene iz ugovora.
 
6.5. Kupac izjavljuje i pristaje da se radi obezbjeđenja prodavca u pogledu isplate preostalog iznosa kupoprodajne cijene, na način i u rokovima koji će biti definisani ugovorom, podvrgava neposrednom izvršenju bez odlaganja na cjelokupnoj svojoj imovini, a sve radi isplate ostatka kupoprodajne cijene, plaćanja zakonske kamate i svih taksa i troškova prinudne naplate.
 
6.6. Isplatom ukupne kupoprodajne cijene kupac stiče uslove za upis svojine na zemljištu u javnim  evidencijama  nepokretnosti.
 
7.1. Kupac je u obavezi da u roku od jedne godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, odnosno notarske isprave, zatraži izdavnje građevinske dozvole za izgradnju planiranog objekta, a u roku od dvije godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora dužan je da započne gradnju objekta. Ukoliko kupac u krajnjem roku od dvije godine ne ispuni ovu obavezu, ugovor o kupoprodaji građevinske parcele se raskida, o čemu će prodavac obavijestiti kupca bez odlaganja. Prije obavještavanja kupca o raskidu ugovora, prodavac će putem nadležnog odjeljenja Gradske uprave Grada Bijeljina izvršiti nadzor na licu mjesta, odnosno utvrditi da li je započeta gradnja objekta.
 
7.2. U slučaju raskida ugovora zbog neispunjenja obaveza iz tačke 7.1, ukoliko je ugovoreno plaćanje na 60 mjesečnih rata, Grad Bijeljina zadržava 40 % od uplaćene kupoprodajne cijene građevinske parcele, a ostatak od 60% uplaćene kupoprodajne cijene vraća kupcu u roku od 30 dana od dana raskida ugovora.
 
7.3. U slučaju da prodavac u navedenom roku ne vrati kupcu navedeni iznos, prodavac je saglasan da na zahtjev kupca notar izda izvršni otpravak Ugovora kupcu, a radi neposrednog prinudnog izvršenja bez odlaganja na cjelokupnoj imovini prodavca.
 
7.4. U slučaju raskida ugovora zbog neispunjenja obaveza iz tačke 7.1, ukoliko je ugovoreno jednokratno plaćanje,  Grad vraća kupcu 60 % uplaćene kupoprodajne cijene građevinske parcele, a 40% zadržava i deposjedira kupca, sve po osnovu  notarske  isprave i već upisanog tereta.
 
8.    Naknade za priključenja  na  izgrađenu komunalnu infrastrukturu izvršiće se prema mjerilima i uslovima nadležnih komunalnih javnih preduzeća, i iste snosi kupac.
 
9. Troškove izrade notarske isprave, troškove predbilježbe u javnim evidencijama nepokretnosti i naknadu za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište, kao i troškove upisa prava svojine u javnim evidencijama nepokretnosti, snosi kupac.
 
10. Ovaj Oglas objaviće se  u lokalnom listu  „Semberske novine“, NIGD „Dnevnim Nezavisnim novinama“ DOO Banja Luka, na oglasnoj ploči Gradske uprave Grada Bijeljina i veb stranici Grada Bijeljina.
 
Broj: 02-014-1-2907/21                                                             
Datum: 29. septembar 2021. godine  

GRADONAČELNIK                                                   
Ljubiša Petrović