Званична интернет презентација
Град Бијељина

ТУЗЛАНСКА КОЛОНА – 32 ГОДИНЕ ОД НЕКАЖЊЕНОГ ЗЛОЧИНА



Вјерским поменом на мјесту масакра, полагањем цвијећа и шетњом Брчанском малтом у Тузли, као и парастосом поред костурнице убијених војника на градском гробљу Пучиле у Бијељини, данас је обиљежена 32. годишњица страдања припадника Југословенске народне армије у Тузланској колони.

Кобног дана, приликом мирног и договореног повлачења снага ЈНА из Тузле, убијена су 54 припадника ЈНА, а рањено их је 80. Био је то увод у грађански рат и етничко чишћење тузланске регије, из које је током ратних година протјерано или ју је напустило око 80.000 Срба.

У обраћањима учесника „Колоне“ и званичника Републике Српске, Борачке организације и Града Бијељина још једном је оцијењено да су све вријеме рата у ком су страдали припадници свих народа, али и у поратном раздобљу, жртве третиране неравноправно и да је бол породица због губитка ближњих на другим зараћеним странама био више цијењен, него бол породица на српској страни. О томе убједљиво говори и чињеница да за злочин на Брчанској малти до дана данашњег није изречена ни једна пресуда.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић је оцијенио да је очигледно у рату било дозвољено убијати Србе и за то не одговарати.
- 54 жртве и 80 рањених у Колони је стравичан крвави биланс, а сасвим је јасно ко је наредио убијање недужних војника. 32 године касније се питамо због чега одговорни нису кажњени, као и на бројним другим подручјима гдје су страдали Срби, а починиоци злочина нису кажњени. Наставићемо да тражимо правду, јер је то наша света дужност - поручио је Остојић.
 
Међу окупљеним у Тузли био је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који је истакао да је из Тузле послана порука мира. 
- Дошли смо да се помолимо и одамо почаст онима који су страдали. Да је све било дио смишљеног плана, говоре бројни документи. Овај злочин, као и многи други почињени над Србима, прошао је без казне. Свједок злочина је био и широки аудиторијум, јер је убијање војника преносио локални телевизијски канал. Путем његовања културе сјећања желимо да сачувамо од заборава тешке тренутке наше прошлости, уз напомену да морамо бити одлучни у настојањима да нам се оваква и слична страдања не понове никада више. Само тако ћемо сви опстати на овим просторима - био је јасан градоначелник Петровић.