Official web site of
The City of Bijeljina

Нови распоред пјешачких прелаза за безбједне пјешаке у саобраћају


На данашњој сједници Савјета за безбједност саобраћаја Града Бијељина, између осталог, разматрано је питање и усвојена су рјешења која се тичу пјешачких прелаза, на основу којих ће бити постављени нови, односно, премјештени или укинути постојећи пјешачки прелази.
- Анализирали смо понашање учесника у саобраћају и иницијативе које нам Полицијска управа упућује на основу својих статистичких података. Циљ нам је да повећамо безбједност свих учесника у саобраћају, прије свега пјешака, па смо предложили да се означе нови пјешачки, да се поједини прелази боље означе, помјере, али и укину, јер су потенцијално опасни или су неефикасни – појашњава секретар Савјета Немања Митрић из градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине. 

Пјешачки прелаз у Улици Кулина бана, на којем је недавно дошло до саобраћајне несреће са смртним исходом, биће додатно означен свјетлосном и вертикалном сигнализацијом, а имајући у виду да возачи у овој улици често возе брзином знатно већом од дозвољене, биће постављена и вјештачка избочина за успоравање саобраћаја на 30 километара на час (лежећи полицајац). Пјешачки прелаз биће постављен и на крају ове улице према Пантелинској улици.
- Ни у Пантелинској улици, од споја са Улицом Кулина бана до кружног тока на заобилазници, нема ни једног пјешачког прелаза, па смо добили захтјеве од мјесне заједнице и од грађана да се то промијени. Нови пјешачки у Пантелинској прелази биће постављени на мјестима која су добро освијетљена, најавио је Митрић.

Савјет је закључио и да је у Улици Меше Селимовића потребно промијенити рапоред пјешачких прелаза.
- Прелаз код апотеке „Росић“ биће измјештен код улице у којој је Музичка школа, јер је примијећено да много ученика и родитеља ту прелази улицу. Такође, и прелаз на крају ове улице, код кафеа „Пастри“ се показао не само као небезбједан, већ и као неефикасан, па ће бити укинут – појаснио је Немања Митрић.

Нови пјешачки прелаз биће обиљежен и на крају Улице Филипа Вишњића (прије моста на каналу Дашница) у циљу бољег повезивања Новог насеља и Улице Мике Боснић са шеталиштем поред Дашнице.


На захтјев Основне школе Вук Караџић“ биће укинут пјешачки прелаз у Улици Војводе Степе који се налази на колском улазу у школско двориште и као такав је небезбједан за прелазак, а његовим укидањем неће доћи до нарушавања кретања пјешака.

План је и да се наредне године изврше интервенције на пјешачком прелазу у Мајевичкој улици, на раскрсници са Његошевом, како би се створили услови за безбједан прелазак улице.