Official web site of
The City of Bijeljina

„СТАЗЕ ЗНАЊА“ У ГРАДСКОМ ПАРКУ


 
Пројекат „Стазе знања“ успјешно је завршен постављањем инфо-табли у највећем парку у Бијељини.
Идеја је настала током конференције организоване од стране Међународне организације за миграције (ИОМ), а Градска управа је подржала жељу професора Виолете Шеовац и њених ученика из Основне школе „Вук Караџић“ да бијељинску зелену оазу обогате новим садржајима.
Савјетник градоначелника Бијељине, Радослав Остојић, изразио је велику захвалност, прије свега ИОМ-у, Основној школи „Вук Караџић“, ученицима одјељења VII2, али и свим осталим ученицима који су данас дошли на Педагошки факултет да својим присуством подрже овакав један пројекат, те компанијама "Елвако" и "Миловановић".
Изразивши задовољство што је пројекат успјешно приведен крају, професор Шеовац, казала је да иза њега стоји велики тим и много труда.
- Пут од идеје до реализације је био дугачак. Ипак, успјели смо да докажемо да у овом граду има много добрих људи, који имају слуха за овакве ствари. Ништа од урађеног не би било овако како јесте да није било помоћи бројних заинтересованих - ИОМ је омогућио да учествујемо на њиховом конкурсу и дао одговарајућу финансијску подршку, Гарден центар „Миловановић“ је свој допринос дао тако што су њихова два млада инжењера дизајнирала таблу и осмислила њихове позиције и натписе у парку, а Град Бијељина  - ослобађањем од свих такси и ангажовањем оних који су табле физички поставили у Парк. "Елвако" је обезбиједио табле - објаснила је Шеовац, додајући да је циљ пројекта да послужи свим грађанима, од најстаријих до најмлађих, и омогући им едукацију на забаван начин.
- Током шетње парком, сви ће моћи да на информативним таблама прочитају о врстама дрвећа поред којих пролазе. Табле нису постављене испред свих биљака, јер то физички није могуће, али су битране по принципу старости садница или специфичности врсте којој припадају - истиче професор Шеовац.
Осврћући се на цјелокупан пројекат, Далибор Миловановић из Гарден центра „Миловановић“ рекао је да је било велико задовољство подржати овакву идеју и појаснио улогу коју су имали у цјелокупном пројекту.
- Наш задатак је био да одредимо врсте дрвећа, урадимо дизајн табли, али и процјену важности појединих стабала за бијељински парк - појаснио је Миловановић.
Један од учесника „Стаза знања“, Андреј Љубинковић, рекао је да је иза тима који је радио на пројекту велики труд и рад, да је у Градском парку постављено укупно двадесет малих информативних табли, а на сваком улазу у парк по једна велика инфо-табла са подацима о историји парка, вегетацији и слично.
Говорећи о реакцијама суграђана, Љубинковић је рекао да су оне више него позитивне.