Official web site of
The City of Bijeljina

Већим учешћем грађана у доношењу одлука до јачих мјесних заједница



У Бијељини је данас одржана уводна презентација предстојећих активности које ће у оквиру вишегодишњег пројекта „Јачање улоге мјесних заједница (МЗ) у БиХ - II фаза“ Градска управа реализовати у сарадњи са мјесним заједницама. Активности се односе на реализацију једног дијела Oперативнoг планa за локализацију Визије развоја мјесних заједница на подручју града Бијељина, која је усвојена једногласно од стране Скупштине града у августу 2022. године, са циљем унапређења ефикасности рада МЗ. Овом приликом су представљене активности и очекивани резултати овог дијела пројекта, како би се чланови савјета МЗ, али и јавност, упознали са предстојећим корацима.

Пројектне активности, које ће бити реализоване до краја 2023. године, обухватиће усаглашавање/допуну одлука и аката на локалном нивоу који се тичу функционисања мјесних заједница, организацију обука за минимално 250 чланова из 70 савјета МЗ, организацију обука за предсједнице осам МЗ у циљу унапређења капацитета управљања МЗ и опремање и реконструкцију канцеларија осам МЗ, у складу са претходно исказаним потребама. Укупна вриједност ових активности износи 36.816,68 КМ, од чега су донаторска средства 18.000,00 КМ, а Град Бијељина суфинансира 18. 816,68 КМ. Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ спроводи Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у БиХ у партнерству са домаћим институцијама, а финансирају Влада Швајцарске и Шведска. Пројектни циљ је повећање учешћа грађана у дефинисању приоритета локалне заједнице које финансира локална управа.

Јелена Вићановић, предсједник Савјета мјесне заједнице Центар, истиче да од пројекта очекује да грађани науче како да препознају проблеме које имају, да их исправно дефинишу и одреде приоритете.
- Сви грађани морају имати могућност учешћа у овим процесима, а потом слиједи обраћање надлежнима да те проблеме рјешавају - истиче Вићановић.

- Активности у другој фази биће нове у односу на прву фазу, у којој је Град Бијељина такође учествовао. Ријеч је о установљавању и систематском приступу у функционисању савјета мјесних заједница, организоваћемо обуке за најмање 250 чланова савјета МЗ, од укупно 411 на подручју Града Бијељина. Промовисаћемо и савременији начин учешћа грађана у рјешавању локалних проблема - окупљање грађана на форумима, доношење одлука са што већим учешћем грађана, а радићемо и на јачању осам предсједница савјета мјесних заједница, као и чланица ових савјета. Биће урађена и промотивна кампања и електронским путем ћемо обавјештавати грађане на који начин могу да дођу до могућности да се консултују са предсједницима савјета око проблема који имају у свом окружењу - навела је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић и додала да су пројектом су предвиђене и мање реконструкције и набавка опреме и намјештаја за осам мјесних заједница на чијем челу су жене.

Савјетник Градоначелника Бијељине Радослав Остојић је захвалио донаторима, као и учесницима данашњег скупа.
- Мјесне заједнице су од 2006. године изгубиле статус правног лица, а ово је један од начина да се мјесне заједнице више активирају. Нажалост, у претходном периоду се нису одржавали форуми грађана, што би требало да буде кључно за доношење одлука и зато је циљ да више грађана мора да учествује у цјелокупном процесу - нагласио је Остојић.