Official web site of
The City of Bijeljina

РАЗЈАСНИТИ ПРАВИЛА О ПОСТУПАЊУ У УСЛОВИМА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА



На дуготрајно тражење Градске управе, данас је у Бијељини одржан састанак представника Града Бијељина, укључујући градске ветеринарске инспекторе, Републичке управе за инспекцијске послове, Канцеларије за ветеринаство БиХ, Ветеринарског института Републике Српске „Др Васо Бутозан“, ветеринарских организација и републичког Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Говорећи о темама састанка, министар Саво Минић се посебно осврнуо на могућност већег искоришћавања ресурса здравог меса када је у питању узорковање у Републици Српској које није у систему преваленције 100 одсто.

- Од стручњака тражимо да што хитније предложе шта да радимо на основу добрих и лоших искустава других држава. Морамо пронаћи начин на који ћемо ријешити проблеме увоза, дезинфекције, оживљавања производње, кретања других животиња... Из дана у дан се мијења ситуација, па је све потребнија и измјена одговарајућег правилника – истакао је министар Минић.

Градоначелник Љубиша Петровић рекао је да ће Бијељина закључно са данашњим даном прећи цифру од 14.000 еутаназираних животиња и зато инсистирање на овом састанку траје скоро већ двије седмице.

- Радна група, коју ће чинити доминантно струка, људи са терена мора да у што хитнијем року усагласи ставове, нпр. по питању термичке обраде. То се све мора ставити у правилник да би знали људи шта да раде. Инситирали смо да ресорно Министараство упути приједлог Закона о афричкој куги свиња и да тај закон Народна Скупштина донесе  по што хитнијим процедурама. Сада имамо само пребацивање надлежности - додаје градоначелник Бијељине.
Петровић је инсиситирао на хитној измјени Правилника у дијелу који одређује да се под одређеним условима на утовару животиња, нпр. говеда, не треба налазити ветеринарски инспектор, него само ветеринарска организација, да као и до сада својим печатом одговара и буде присутна на утовару. Тако и за интервентни откуп прасића са домаћинстава и фарми који имају на стотине и десетине прасића са којима не зна шта да се ради, сљедећи да дођу, а ове прасиће не могу никоме да продају.

- Процјена градског Одјељења за пољопривреду је да у Семберији им преко 10.000 прасића и за интервентни откуп прасади било би потребно два милиона конвертибилних марака или нека надлежни изађу и кажу треба еутанизирати прасиће, али ово је мучење и људи на терену и домаћина, а све рјешава једна одлука - папир на коме ће писати интервентни откуп прасића, два милиона. Оно о чему смо још говорили су и биосигурносне мјере дупле ограде око домаћинстава гдје морамо издвојити буџетска средства. Тражили смо хитно и ново дјеловање, као и издвајања средстава од надлежних институција како не би дошли у проблем као што су неке друге земље, тако да у првом кругу исплата сви буду исплаћени, у другом долази до смањења цијена, а у трећенм кругу људи остану без исплате – закључио је јасно градоначелник Петровић.