Official web site of
The City of Bijeljina

15.000 ЕУТАНАЗИРАНИХ СВИЊА, ДИРЕКТНА ШТЕТА ПРЕКО 7 МИЛИОНА КМ



Локални кризни центар (ЛКЦ) упутио је још један хитан захтјев Компензационом фонду Републике Српске за неодложно обезбјеђење додатних новчаних средстава, с обзиром на то да је до сада исплаћено обештећење за 126 пољопривредних газдинстава код којих је извршена еутаназија и нешкодљиво уклањање, у износу од преко два милиона конвертибилних марака.
 
ЛКЦ подсјећа да је закључно са 31. јулом на подручју града Бијељина број еутаназираних и нешкодљиво уклоњених свиња премашио 15 хиљада и да директна штета износи преко 7 милиона конвертибилних марака.
 
- Још једном напомињемо да је важно да нас информишете у вези са тим да ли је до сада у зараженом и угроженом подручју одређена огледна фарма, како би се утврдила стопа морталитета и стопа леталитета, а самим тим и степен имунитета према вирусу афричке куге свиња. Уколико то до сада није учињено предлажемо да се одреди огледна фарма у зараженом и угроженом подручју, на територији Семберије, све у циљу брже и ефикасније борбе против болести узроковане вирусом aфричке куге свиња и давања доприноса у стварању потенцијалних лијекова и вакцине против вируса - наводи се у допису Локалног кризног центра.